
Adli tatilde hukuki süreler durur ve duruşmalar yapılmaz. Ancak bunun istisnaları söz konusudur. Bu nedenle mahkemede ve adliyelerde işlemleri olanlar ''Adli tatil ne zaman başlayacak?'' sorusunu yöneltiyor. Ayrıca adli tatilin sürelere etkisi ve görülen davalar da merak edilen konular arasında.

Adli tatil, mahkemeler ve icra dairleri için çalışmalarına ara verecekleri bir tatil dönemidir. Tatil zamanında sadece önemli ve aciliyeti olan davalar görülür. Yeni adli yıl ise her sene 1 Eylül'de başlar. İşte, adli tatilde görülen davalar...

Adli tatil her sene 20 Temmuz'da başlar ve 31 Ağustos'ta son bulur. Böylece 1 Eylül'de yeni adli yıl başlar. Hafta sonuna denk gelmesi durumunda ise ilk iş günü adli yıl açılışı olur.

İhtiyati tedbir, haciz ve delil tespitiNafakaSoybağıVelayetVesayetNüfus kayıtlarının düzeltilmesiİş davalarıTicari defterler veya kıymetli evrakların kaybolması ile ilgili işlemlerİflas, konkordato, sermaye şirketleri yapılandırma işleriKeşifTahkimÇekişmesiz yargı işleriİvedi işler

Adli tatilde görülemeyen davaların yasal süresi adli tatil dönemi içerisinde bitmiş ise bu işlerin süresi ayrıca bir karara gerek olmaksızın adli tatilin bittiği günden itibaren bir hafta (7 gün) uzamış sayılır.5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu uyarınca adli tatile rastlayan süreler işlemez. Bu süreler tatilin bittiği günden itibaren üç gün uzamış sayılır.2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’na göre ise bu Kanunda yazılı sürelerin bitmesi çalışmaya ara verme zamanına rastlarsa bu süreler, ara vermenin sona erdiği günü izleyen tarihten itibaren yedi gün (7 gün) uzamış kabul edilir.
Ziyaretçiler Göremez, Görmek için
Giriş yap veya üye ol.