
Almanya’da CDU/CSU ve SPD’nin koalisyon anlaşmasına varmasının ardından Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Partisinin Genel Başkanı Friedrich Merz, ikinci tur oylamada başbakan seçildi ve atama belgesini aldı.
Almanya Federal Meclis Başkanı Julia Klöckner başkanlığında toplanan genel kurulda yapılan gizli oylamada Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Partisinin Genel Başkanı Friedrich Merz, ikinci tur oylamaya katılan 618 milletvekilinden 325'inin oyunu aldı. Oylamada 289 milletvekili "hayır" oyu kullanılırken, 1 milletvekili çekimser kaldı, 3 oy da geçersiz sayıldı. Merz, böylece İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemde Almanya’nın 10. Başbakanı oldu.
İLK TUR OYLAMADA SEÇİLEMEMİŞTİ
Friedrich Merz, bugün ilk tur oylamada 310 milletvekilinin desteğini alsa da başbakan seçilmesi için gereken 316 oya ulaşmamıştı. Merz'in eşi Charlotte Merz ile kızları Constanze ve Carola oylamayı tribünden izledi. Eski Başkan Angela Merkel ilk tur oylamada tribünde yer alırken, ikinci tura gelmedi. Başbakan seçilen Friedrich Merz, oylama sonucu açıklandıktan sonra Cumhurbaşkanlığı Sarayı olan Bellevue Sarayı’na gitti.
ATAMA BELGESİNİ ALDI
Burada düzenlenen törende Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Merz’e "başbakanlığa atama" belgesini verdi. Steinmeier, Merz'i tebrik ederek başarılar diledi.
MECLİSTE YEMİN ETTİ
69 yaşındaki Merz, törenin ardından yemin etmek için meclise döndü. Burada Federal Meclis Başkanı Julia Klöckner’in elinde tuttuğu yemin metnini okuyan Merz, yemin ettikten sonra genel kurulda başbakanlar için ayrılan koltuğa oturdu. Görevine resmen başlayan Merz, yeminin ardından kabinen yeni üyeleriyle Bellevue Sarayı’na gidecek. Yeni bakanlar burada Cumhurbaşkanı Steinmeier’den atama belgelerini alacak. Daha sonra meclise dönecek olan bakanlar burada yemin ettikten sonra resmen göreve başlayacak. Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD), 23 Şubat’ta düzenlenen erken genel seçimden 45 gün sonra 9 Nisan’da hükümeti kurmak için koalisyon protokolü üzerinde anlaşmıştı. Ardından CDU, CSU ve SPD ilgili kurullarda koalisyon protokolüne onay verdikten sonra dün koalisyon protokolü söz konusu partilerin lideri tarafından imzalanmıştı. 23 Şubat'ta yapılan erken genel seçimden sonra hükümeti kurmak için anlaşan CDU/CSU partileri ve SPD'nin mecliste toplam 328 sandalyesi bulunuyor.
Merz'in liderliğindeki muhafazakar kardeş partiler CDU/CSU seçimlerde yüzde 28,5 oy oranı ile birinci olmuştu. Hükümet kurmak için yeterli çoğunluğu sağlayamayan Merz, yüzde 16,4 ile İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki en kötü performansını gösteren SPD ile ittifak kurma konusunda anlaşmıştı. DER SPİEGEL: BU, BİR İLK Öte yandan, Der Spiegel dergisinin aktardığına göre, bu, aynı zamanda Almanya’da bir ilk oldu. Buna göre, koalisyon anlaşmasına varan partilerin başbakan adayı, daha önce hiç bir federal meclis seçimi ve başarılı geçen koalisyon görüşmelerinin ardından seçimin ilk turunda başarısız olmamıştı.
Almanya’da 23 Şubat’ta yapılan seçimi aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisi oyların yüzde 20,8’ini alarak ikinci sırada tamamlamıştı. CDU/CSU’nun federal meclisteki vekil sayısı 208 olurken, AfD meclise 152 vekil göndermişti. Fakat Almanya’da İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana aşırı sağcı partilere karşı çekilen “güvenlik duvarının” (Brandmauer) da etkisiyle AfD ile koalisyon görüşmesi yapılmamıştı. CDU/CSU, bunun yerine seçimde tarihi bir başarısızlık elde ederek üçüncü sırada yer alan SPD ile koalisyon görüşmelerine başlamıştı.
Ziyaretçiler Göremez, Görmek için
Giriş yap veya üye ol.