Haber Avrupa Putin’i durdurmak için ayaklandı! İngiliz ordusu Ukrayna’ya gitmeye hazır

Avrupa Putin’i durdurmak için ayaklandı! İngiliz ordusu Ukrayna’ya gitmeye hazır

Trump-Putin görüşmesi sonrası Ukrayna’sız barış müzakereleri tartışması sürerken İngiltere’den dikkat çekici bir açıklama geldi. Başbakan Starmer, Ukrayna'ya İngiliz askerlerini göndermeye hazır olduğunu duyurdu. Bu, Fransa'nın ardından Kiev'e asker takviyesine ilişkin yapılan en net açıklama oldu. Starmer, "askerleri ve kadınları tehlikeye atma” kararının Rusya lideri Putin'i durdurmak için gerekli olduğunu söyledi. Starmer, "Mesele sadece Ukrayna'daki cephe hattı değil, tüm Avrupa için cephe hattı" ifadesini kullandı. Batılı liderler, ateşkes görüşmelerinden dışlanan Avrupa'nın rolünü görüşmek üzere Paris'te acil toplanıyor. Rusya Ukrayna Savaşı krizinde Avrupa'da son durum... (Haber: Derya Doğan)

9IYxR4n6wkWTYAQGlSywLg.jpg

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, savaş sonrası herhangi bir barış gücünün parçası olarak Ukrayna'ya İngiliz askerleri göndermeye hazır olduğunu açıkladı. Daily Telegraph gazetesinde bir yazı kaleme alan Starmer, İngiliz askerlerini ve kadınlarını “tehlikeye atma” kararını hafife almadığını, ancak Ukrayna'da kalıcı bir barışın sağlanmasının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i “daha fazla saldırganlıktan” caydırmak için gerekli olduğunu söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da geçen yılın şubat ayında "Ukrayna'ya asker göndermenin ihtimal dışı olmadığını" açıklamıştı. ABD'li ve Rus yetkililerin yarın Suudi Arabistan'da bir araya gelerek Ukrayna'da yaklaşık üç yıldır devam eden savaşı sona erdirmeyi amaçlayan görüşmelere başlaması bekleniyor. Peki Avrupa, bu dışlanmaya nasıl yanıt veriyor?
v0CWSFPHLUCr8HYFNY4xJg.jpg

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, dün yaptığı açıklamada, Ukrayna ve Avrupa'nın savaşı sona erdirmek için yapılacak “gerçek müzakerelerin” bir parçası olacağını belirtti. Rubio, ABD'nin bu hafta Rusya ile yapacağı görüşmelerin Putin'in barış konusunda ne kadar ciddi olduğunu görmek için bir şans olduğunun sinyalini verdi. İngiltere Başbakanı Starmer, “gerekirse kendi birliklerini sahaya sürerek” Ukrayna'ya güvenlik garantisi verilmesine katkıda bulunmaya hazır olduğunu belirtti. “Bunu hafife alarak söylemiyorum” diyen Starmer, “İngiliz askerlerini ve kadınlarını potansiyel olarak tehlikeye atmanın getirdiği sorumluluğu çok derinden hissediyorum” ifadesini kullandı.
8QqbYtDp2kyqOIeAfcPtZg.jpg

Starmer'in Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Ukrayna ile ilgili görüşmelerde bulunmasının ardından Paris'te Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Polonya Başbakanı Donald Tusk, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve diğer Avrupalı liderlerle bir araya gelmesi bekleniyor. ABD Başkanı Donald Trump, geçen hafta NATO ve Ukrayna'daki Avrupalı müttefiklerine danışmadan Putin ile bir telefon görüşmesi yaptığını ve bir barış süreci başlatacağını açıklayarak onları şaşkına çevirmişti. Bunun üzerine Trump'ın Ukrayna temsilcisi Keith Kellogg, Ukrayna ve diğer Avrupalı liderlerin barış görüşmelerinde yeri olmayacağını öne sürdü. Starmer dün yaptığı açıklamada şunları söylemişti: “Kıtamızın kolektif güvenliği için nesilde bir kez yaşanacak bir anla karşı karşıyayız. Bu sadece Ukrayna'nın geleceğiyle ilgili bir mesele değil. Bir bütün olarak Avrupa için varoluşsal bir mesele.”
F5U9tBvwQECZnTz6nNrtPQ.jpg

Starmer, bugün de bir açıklama yaptı ve “ABD'nin barış istekleri bizim istediklerimizle tam olarak örtüşüyor” dedi. “Savunmaya daha fazla harcama yapmalıyız” diyen Başbakan, şunları ekledi: “Mesele sadece Ukrayna'daki cephe hattı değil, tüm Avrupa için cephe hattı. Avrupa genelinde adım atmamız gerekiyor. Barış anlaşması sağlanana kadar Ukrayna'nın mümkün olan en güçlü konumda olmasını sağlamalıyız.” İngiliz Başbakan, önümüzdeki hafta Trump ile bir araya gelecek.
3adZ97BIGEqDAnbWZvfNbA.jpg

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bugün yaptığı açıklamada Avrupalıların “Ukrayna'da savaşı sürdürmek” istediklerini söyledi. PEKİ AVRUPALI LİDERLER NE DEDİ? İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Rusya ile Ukrayna arasındaki barış müzakerelerine ilişkin durumun hâlâ çok değişken olduğunu belirterek Avrupa'nın, müzakere masasına oturma hakkı olduğunu ifade etti. Ukrayna'nın müttefiki Polonya Başbakanı Donald Tusk da Polonya'nın Ukrayna'ya asker göndermeyeceğini ifade etti. Hem Trump hem de Putin'e yakınlığıyla bilinen Viktor Orban’ın başbakanlığındaki Macaristan ise bugünkü konferansın barışı “engelleme” çabası olduğunu söyledi. Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, “Bugün Paris'te savaş yanlısı, Trump karşıtı, hayal kırıklığına uğramış Avrupalı liderler Ukrayna'da bir barış anlaşmasını engellemek için toplanıyor” dedi.
i4OmRysqt0KbrE1ThcyBvg.jpg

Almanya hükümet sözcüsü yardımcısı Christiane Hoffmann, gazetecilere Ukrayna'ya asker göndermekten bahsetmenin “erken” olduğunu söyledi. Şansölye Olaf Scholz dün yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın geleceğine ilişkin müzakerelerin “kendi yaratacağımız ve kabul edeceğimiz” Avrupa garantileri olmadan başarılı olamayacağını söylemişti. İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares ise Avrupalıların bir araya gelerek kararlar alması gerektiğini ancak “şu anda kimsenin Ukrayna'ya asker göndermeyi planlamadığını, özellikle de barışın hala çok uzakta olduğunu” söyledi. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, Ukrayna'da herhangi bir barış anlaşmasını garanti altına almanın Avrupa'ya düşeceğini söyledi ve ABD'nin “coğrafi açıdan da dahil olmak üzere NATO'ya bağlılık düzeyini gözden geçirmesini” beklediğini sözlerine ekledi.
 
Üst Alt