İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, yasa dışı çakar kullanımına ilişkin "Toplumda çok büyük bir nefretin oluştuğunu" ve 1 yılda toplam 6 bin araca ceza yazıldığını söyledi.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bugün TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülmeye başlanan Trafik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifine dair merak edilenleri anlattı.
Ali Yerlikaya, CNN Türk'teki Tarafsız Bölge programında açıklamalarda bulundu. Bakan Yerlikaya'nın açıklamaları özetle şöyle: "Biz sadece şehirlerimizde ve kırsalımızda terörle mücadele, organize suç örgütleriyle mücadele, uyuşturucuyla mücadele, göç, düzensiz göçle mücadele, asayişle ilgili kişi ve mal varlığına karşı suçlarla mücadele ediyoruz. Ama bir alan var ki, trafikle ilgili, evet trafiğin düzen ve güven içerisinde olmasıyla ilgili üzerimizde çok büyük bir görev var. "10 MİLYON CEZA YAZDIK" 1 yılda denetimi yüzde 50 artırdık. Ceza sayısını yüzde 44 artırdık 10 milyon ceza yazdık. 10 milyon işlem yapmamıza rağmen 197 kişiyi kurtarabildik. Trafikte araç sayımızı yüzde 48 artırdık. Ekip sayısını yüzde 36 artırdık. Radar sayısını 2023'ten bu yana yüzde 17,5 artırdık. O verilerek baz alınarak İçişleri Bakanlığı da bir çalışma hazırladı. Sayın Cumhurbaşkanımız da dedi ki 2021'in Şubat ayında yüze 30'a kadar trafikte ölümleri yarı yarıya indireceğiz ve 2050'de bu işi sıfırlayacağız. Bunlar için bir eylem planı yapıldı. Koordinasyon görevini de İçişleri Bakanlığı'na verdi. Ben de bu yılın ilk aylarında kabinemizde Sayın Cumhurbaşkanımız ve kabine arkadaşlarımıza 5. yılın başında geldiğimiz noktanın sunumunu yaptım.
"DENETİMLER CAYDIRICI OLMALI" Tüm dünya diyor ki denetimi öyle bir yap ki denetim caydırıcı olsun diyor. Buradaki tılsım caydırıcılık. Trafik kanunumuz bizim 1983 model yapılmış. Zaman zaman güncellenmiş. ÇAKAR KULLANIMI: 1 YILDA 100 BİN ARAÇ DENETLENDİ Yasa dışı çakarla ilgili toplumumuzda çok büyük bir nefret oluşmuştu. 1 maddelik bir değişiklik yaptık. Ceza 138 bin lira oldu ehliyeti 30 gün geri alınıyor aracı da 30 gün trafikten men ediliyor. 1 yılda 100 bin araç denetlenmiş 6 bin cezai işlem yapılmış. Valiler toplantısında kamu ya da özel araçta kanunsuz çakar kullanılıyorsa kendilerine güvenmesinler dedim. Ben valilerime talimat verdim. "VATANDAŞLARIMIZA TUZAK KURMUYORUZ"
Mobil radar cihazı Radarsan tarafından üretildi. Yapay zeka destekli bir cihaz. Radarlar her tarafa konulacak. Bunu hastane önüne, okul önüne koyacağız. En fazla kazanın olduğu yerlere konacak. Vatandaşlarımıza tuzak kurmuyoruz. Aplikasyonla nerede radar olacağını vatandaşlar görecek. Nokta atışı yerini söylemeyeceğiz. Amacımız ceza yazmak değil 'dikkat et buradayız demek'. "AMBULANSA VE İTFAİYE 2 KEZ YOL VERMEZSENİZ EHLİYETİNİZ İPTAL EDİLİR" Geçiş önceliği ve kavşak ihlalinin cezası 993 TL. Günlük can kaybı 2.2. Ambulans ve itfaiye yol vermezseniz 46 bin TL ceza yerseniz. Ehliyetinizi 30 gün alırız ve aracınızı 30 gün trafikten men ederiz. Ambulansa ve itfaiye 5 yıl içerisinde 2 kez yol vermezseniz ehliyetiniz iptal edilir.
CEP TELEFONU CEZASI ARTIRILDI
Cep telefonu kullanmanın cezası 2 bin 167 TL idi. Bunun da cezasını artırdık. Kırmızı ihlal edildiği için her 3 günde 1 kişi ölüyor. Birincisinde 5 bin TL, ikincisinde 10 bin TL, üçüncüsünde 15 bin TL ve ehliyeti 30 gün alıyoruz. 4. kez olursa 20 bin TL ceza ve 60 gün ehliyeti alıyoruz.
"UYUŞTURUCU ETKİSİNDE ARAÇ KULLANMANIN CEZASI 150 BİN TL" Uyuşturucu etkisinde araç kullanmanın cezası 150 bin TL. Alkol ve uyuşturucu ölçümü yaptırmamanın cezası 150 bin TL ve ehliyetine 5 yıl el koyuyoruz. "SÜRÜCÜ BELGESİZ ARAÇ KULLANMANIN CEZASI 40 BİN TL" Ehliyet kemeri kullanmamanın ihlali sürücüye ve yolcuya 993 TL şu an. Para cezasını 2 bin 500 TL oldu. Geriye doğru 1 yıl içerisinde 4. kez ve fazla olursa ehliyetini 30 gün alıyoruz. Ehliyetsiz araç kullanmanın cezası 18 bin 677 TL. Sürücü belgesiz araç kullanmanın cezası 40 bin TL olacak. Geçici geri alındığı halde araç kullanmanın cezası 200 bin TL. İptal edildiği halde kullanana 300 bin TL yazılacak. Drift atmanın cezası 46 bin 392 TL. Bu cezayı 140 bin TL yaptık. 60 gün ehliyetini ve arabasını alıyoruz. 5 yıl içerisinde bir daha yaparsa ehliyetini iptal ediyoruz. Kaza yerini terk etmenin cezası 4 bin 512 TL. Bu cezayı 46 bin TL yapacağız. Sosyal medyada ihlali paylaşıp överseniz 25.000 TL ceza uygulanacak. . "1 MİLYON SURİYELİ DÖNDÜ" Gönüllü, onurlu ve düzenli geri dönüş yapan Suriyelilerin sayısı 1 milyon 126 bin seviyesine ulaştı.
Ziyaretçiler Göremez, Görmek için
Giriş yap veya üye ol.