
Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde yetiştirilen tonlarca domates, işlendikten sonra meze ve pizza sosu olarak kullanılmak üzere Avrupa’nın birçok ülkesine ihraç ediliyor.

İlçede binlerce dönüm alanda ekilen domates fidelerinin ürün vermesiyle hasat dönemi devam ediyor. Üretici, kendi tarlasında ektiklerinin yanı sıra başkalarından da ürün alıyor.

Hasat edilen ve alınan domatesler, işçiler tarafından serilen sentetik kumaş üzerine ikiye bölünüp tuzlanıyor.

Kentte 40 derece üzeri kavurucu sıcakta yapılan bu işlemin ardından toplanan domatesler, işlendikten sonra İtalya, Fransa ve İngiltere gibi Avrupa’nın birçok ülkesine ihraç edilip meze ve pizza sosu olarak kullanılıyor.

Çalışanların sorumlusu Cemil İlik, yaklaşık 15 yıldır bu işin içinde olduklarını ve domateslerin yaklaşık 5-6 gün güneşin altında kaldığını kaydederek, şunları söyledi: "Kuruduktan sonra çuvallanıp İzmir’e gönderiliyor. İzmir’de fabrikamız var, işlendikten sonra yurt dışına gönderiliyor. Başta İngiltere, Fransa, İtalya gibi birçok Avrupa ülkesine gönderiyoruz. Bunlar meze olarak, ya da pizza sosu olarak kullanılıyor.''

Çalışmaya yaklaşık 15 gündür geldiklerini aktaran İlik, "Serilmesi bir hafta sürüyor. Domates kesimine de yaklaşık iki gündür başladık. 50 derece hissediyoruz, havalar çok sıcak. 7 kilo yaş domatesten 1 kilo kuru domates çıkıyor. Bu görülen tırlar da dışarıdan geliyor. Kendimiz de yaklaşık 2 bin dönüm domates ektik. Dışarıdan da ayrıca alım yapıyoruz. Yaş domatesin kilosunu 6-6 buçuk civarı alıyoruz. Bunun birçok masrafı oluyor. İşçilik, toplanması, yol gibi masrafları oluyor" şeklinde konuştu.




Ziyaretçiler Göremez, Görmek için Giriş yap veya üye ol.