
Daily Mail’in yaptığı analize göre, dünyada nüfusa oranla en fazla 100 yaş ve üzeri birey Monako’da yaşıyor. Monako’yu sırasıyla Hong Kong, Guadeloupe, Japonya ve Uruguay takip ediyor. ABD ise 46. sırada bulunuyor.

Ses getiren inceleme, bu hafta yayımlanan dikkat çekici bir araştırmanın hemen ardından geldi. Prof. Karin Modig, The Conversation adlı platformda yayınlanan yazısında, 100 yaşını aşan bireylerin ciddi hastalıklardan korunma konusunda üstün bir direnç gösterdiğini öne sürdü.

İsveç’te yapılan iki kapsamlı çalışma da bu görüşü destekliyor. İlk çalışma, 1912-1922 yılları arasında doğmuş 170 binden fazla kişiyi yaşlılık dönemlerinden ölümlerine kadar izledi. Sonuçlara göre, 100 yaşını görenlerin sadece yüzde 4’ü 85 yaşına kadar inme geçirmişken, 90-99 yaşlarında ölenlerde bu oran yüzde 10 civarındaydı.

Daha kapsamlı ikinci bir araştırmada ise 80 yaşında, centenarianların (100 yaş üstü bireyler) sadece 8’inin kalp-damar hastalıklarına sahip olduğu, 85 yaşında ölen bireylerde bu oranın yüzde 15’i aştığı gözlemlendi.

BM verilerine göre dünyada yaklaşık 600 bin centenarian bulunuyor. Bu kişilerin 120 bini Japonya’da yaşıyor. Diğer dikkat çeken ülkeler arasında Porto Riko, Martinik, Man Adası, Guernsey ve Fransa yer alıyor. Uzmanlar, 100 yaşını gören kişi sayısındaki artışı, daha iyi yaşam koşulları ve sigara kullanımının azalması gibi faktörlere bağlıyor.
Ziyaretçiler Göremez, Görmek için Giriş yap veya üye ol.