- Katılım
- 20/1/22
- Mesajlar
- 1,240
- Puan
- 83

Bloomberg’in haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çelik Kubbe” füze savunma kalkanını inşa etme planlarını hızlandırma adına Fransız mevkidaşından Avrupa yapımı füze savunma sistemlerinin tedarikine onay vermesini istedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 25 Haziran Çarşamba günü Hollanda’nın Lahey kentinde yapılan NATO Liderler Zirvesi’nin marjında bir araya geldi. Görüşmenin detayları ABD basınına yansıdı. Bloomberg haber sitesinin haberine göre, Erdoğan, Macron’a Türkiye gibi Avrupa Birliği (AB) üyesi olmayan müttefiklerin de Avrupa’nın yeni güvenlik mimarisine şekil verilmesi sürecine dahil edilmesi çağrısında bulundu. “SATIŞA YEŞİL IŞIK YANARSA ÇELİK KUBBE PLANLARI HIZLANIR”


Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen hafta İsrail-İran savaşının ışığında orta ve uzun menzilli füze üretiminde artış emri verdiğinin hatırlatıldığı habere göre, Bloomberg’e konuşan yetkiler, Erdoğan’ın Lahey’deki zirvede bir araya geldiği Macron ve diğer liderlerin Türkiye’nin NATO’nun en büyük ikinci ordusu olarak kıtanın güvenliği açısından değerini ve kısıtlamasız savunma-endüstri işbirliğinin caydırıcılığı geliştirmek için kilit öneme sahip olduğunu kabul etmesini istedi. Habere göre, Fransa Cumhurbaşkanı Macron, 2020 yılında, Erdoğan’ın SAMP/T sistemine dair talebine yanıtında, Türkiye’nin önce Suriye’deki çatışmadaki amaçlarını aydınlığa kavuşturması gerektiğini söylemişti. Türk yetkililerin verdiği bilgiye göre, bunun yanı sıra, Türkiye’nin Afrika’da artan diplomatik ve askeri varlığı ve nüfuzu da Paris ile ilişkilerde sürtüşmeye yol açan bir başka faktör olarak öne çıkmıştı. Macron, kıta sahanlığı meselesinde de Yunanistan ve Kıbrıs’ın yanında saf tutmuştu. Türkiye’nin Batılı müttefiklerini hava savunma silahlarının ortak üretimine ikna etmeye çalıştığı, bunun güçlü bir yerli endüstri geliştirme planlarını da güçlendireceği belirtildi. Türk yetkililere göre, Fransa ve İtalya’nın ortak girişimi olan Eurosam ve Türkiye, 2018 yılında füze savunma sistemi geliştirme konusunda bir anlaşma imzalamıştı ve İtalya’nın da satışa herhangi bir itirazı bulunmuyordu. İtalya hükümet sözcüsü, Bloomberg’in yorum talebine yanıt vermedi. ABD BAŞKANI TRUMP İLE F-35 GÜNDEMİ
Türkiye’nin 2017 yılında Rusya’dan S-400 füze savunma sistemini almasının ABD de dahil olmak üzere NATO müttefikleri ile ilişkilerde bozulmaya sebep olduğuna işaret edilen haberde, Türkiye’nin Rus sistemini almak durumunda kaldığını söylediği, çünkü müttefiklerinin savunma ihtiyaçlarını karşılamadığı aktarıldı. Türkiye’nin S-400’leri aktive etmediği ancak sistemden vazgeçmeyi ya da ABD’li bir alternatifi ile değiştirmeyi reddettiği belirtilen haberde, “Türk yetkililere göre, Erdoğan’ın salı günü geç saatlerde görüştüklerinde, Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının satışı üzerindeki yasağı kaldırması konusunda ABD Başkanı Donald Trump’ı ikna etmek için S-400’lerin sadece sınırlı şekilde kullanılacağı yönünde güvence vermesi bekleniyordu” denildi.
Ziyaretçiler Göremez, Görmek için Giriş yap veya üye ol.