Haber Kalp doktoru açıkladı: Uzun yaşamın 5 şifresi, bilimsel olarak da destekleniyor

Kalp doktoru açıkladı: Uzun yaşamın 5 şifresi

Modern tıbbın en çok merak edilen konularından biri olan “sağlıklı yaşlanma”, artık sadece genetikle açıklanmıyor. Kardiyolog Dr. Eric Topol’un bilimsel araştırmalarla desteklediği önerilere göre; egzersiz, uyku düzeni, doğru beslenme ve ruh sağlığına dikkat etmek, yaşlanmanın etkilerini belirgin şekilde yavaşlatabiliyor. Son yıllarda yapılan geniş çaplı araştırmalar da bu basit ama etkili alışkanlıkların, ileri yaşta hastalıklardan korunmada önemli rol oynadığını ortaya koyuyor.

x2kNiePLj0CGrzyfwF7ZSw.jpg

Dr. Topol, hareketli bir yaşam tarzının yaşlılıkla gelen sağlık sorunlarını önlemede kritik rol oynadığını vurguluyor. Özellikle aerobik ve direnç antrenmanları yaşla birlikte ortaya çıkan kas kaybını (sarkopeni) yavaşlatabiliyor.
cgqNJHfJGEqD_sivFlOKiw.jpg

2011 yılında yapılan bir çalışma da bu bilgiyi destekliyor: Yüksek yoğunlukta yapılan kuvvet antrenmanları, yaşlı bireylerde motor fonksiyonların korunmasına yardımcı oluyor. Topol, pahalı ekipmanlara gerek olmadan basit direnç bantlarının bile bu konuda faydalı olabileceğini belirtiyor.
jXSA6SYZ6E2GHgc57E5i6w.jpg

Uyku süresi kadar, uyku düzeni de sağlıklı yaşlanma için belirleyici. Topol’a göre ideal olan, her gün aynı saatte yatağa gitmek ve ortalama yedi saat uyumak. Uyku kalitesini izlemeye yarayan teknolojik cihazlardan faydalanmak da tavsiyeler arasında. 2024 tarihli bir sistematik derleme, orta uzunluktaki ve kaliteli uykunun, yaşlı yetişkinlerde daha iyi genel sağlıkla bağlantılı olduğunu ortaya koydu.
fEq8-PBC9Uu9pv6rupkj9g.jpg

Topol, sağlıklı beslenme denildiğinde ilk sıraya Akdeniz diyetini koyuyor. 2025 yılında yapılan ve 105.000 kişiyi 30 yıl boyunca izleyen kapsamlı bir araştırma, kırmızı etten uzak, sebze, meyve, baklagil, tam tahıl, zeytinyağı, balık ve kuruyemiş ağırlıklı beslenen bireylerin %9’unun 70 yaşına kadar ciddi bir sağlık sorunu yaşamadan ulaştığını gösteriyor. Lif oranı yüksek bu diyet aynı zamanda kolon kanseri ve diğer kronik hastalıkların riskini azaltıyor.
cKtp7UlQL0qad_V7ATrtYw.jpg

Sağlıklı beslenmenin bir diğer ayağı ise zararlı yiyeceklerden kaçınmak. Topol, ultra işlenmiş gıdaların kronik hastalıklarla doğrudan ilişkili olduğunu hatırlatıyor ve bu ürünlerin tüketiminin azaltılmasını öneriyor. Gıda etiketlerini okumak ve rafine ürünlerden kaçınmak, küçük ama etkili bir adım olabilir.
bogeA3M_T0Cd-mj8a46Snw.jpg

Uzun ve sağlıklı bir yaşam yalnızca bedensel değil, zihinsel sağlığı da kapsıyor. Topol, doğada vakit geçirmenin stres seviyesini düşürdüğünü ve ruh sağlığına olumlu etkiler yaptığını söylüyor. Ayrıca yoga ve meditasyon gibi uygulamalar da zihinsel dengeyi korumada önemli rol oynuyor.Dr. Topol’un bilimsel temellere dayalı önerileri, yaşlanma sürecini daha sağlıklı ve keyifli bir hale getirmeyi amaçlıyor. Düzenli egzersiz, kaliteli uyku, dengeli beslenme, ruh sağlığına özen ve zararlı gıdalardan uzak durmak… Yaş ne olursa olsun, bu 5 adım sayesinde hayatın ilerleyen dönemleri daha dinç ve huzurlu geçirilebilir.
 
Üst Alt