Haber Kuruyan Marmara Gölü'nde organik tarım - Kayıklar gitti traktörler geldi

Mesajlar
0
Tepkime
363
Puanları
83
Kuruyan Marmara Gölü'nde organik tarım - Kayıklar gitti traktörler geldi

Marmara Gölü kuraklığın etkisiyle geçen yıl tamamen kurudu. Bir zamanlar balıkçı kayıklarının dolaştığı gölde artık traktörler var. Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne tahsis edilen 35 bin dekarlık alanda organik buğday ve ayçiçeği yetiştirilecek.

JJ5Jk3owV0Coj89x4egN7w.jpg

Manisa'da, tamamen kuruyan Marmara Gölü alanında Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (TİGEM) tahsis edilen 35 bin dekarın 28 bin dekarlık bölümüne buğday ekiliyor.
H5GMPTs7QUCgH1fdw-yeCw.jpg

Salihli ve Gölmarmara ilçelerinde alüvyal set gölüyken Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından 1945 yılında setlerle rezervuara dönüştürülen Marmara Gölü, zamanla 320 milyon metreküplük kapasiteye ulaştı.
yln9NG_JNkyeojj-kr-yqg.jpg

Dolu olduğu dönemlerde yılda ortalama 150 milyon metreküp suyu Gediz Ovası'na veren gölde su seviyesi, kuraklığın ve kaçak sulamaların etkisiyle her geçen yıl azaldı.
NfTahP8QHkSTasovATmD3A.jpg

Tepeli pelikan, küçük karabatak gibi nesli tehlike altında olan kuş türleri de dahil 20 bin su kuşuna ev sahipliği yapan ve bu özelliğinden dolayı 2017 yılında "Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan" ilan edilen göl, geçen yıl tamamen kurudu.
WR2HbzJmRU-vahXU-833FQ.jpg

Gölün rehabilitasyonu için Manisa Valiliği, DSİ Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile TİGEM arasında geçen yıl işbirliği protokolü imzalandı.
Gk9gYHelsk6MNFZDuufuCg.jpg

Protokolle, gölün güneydoğusunda sulama ve havzadaki biyolojik çeşitliliğin devamlılığı için temiz su depolama ve rezerv alanı oluşturulması, kuzeyinde göldeki yaban hayat için "Hassas Koruma Bölgesi"nin yer alması, bir bölümünde de organik tarım yapılması kararlaştırıldı.
ufMg26y7wUWl5dd7kFfaKA.jpg

Rehabilitasyon çalışmaları kapsamında göl alanında kaçak tarım yapanlar men edildi.
zoWPn_WiZkiyQyz8UV9txw.jpg

Tahsisi yapılan yaklaşık 35 bin dekar alanda arazi sürme ve işleme süreçlerini bitiren TİGEM, 30 civarında traktörün çalıştığı bölgede organik buğday yetiştirmeyi planladığı parsellerdeki tohum ekimini neredeyse tamamladı.
9p9E3Z6jz0i1F8hnMhPlXg.jpg

Rezervuar ve hassas koruma bölgesi alanları için projelendirme çalışmaları ise devam ediyor.
82YPo7maTUiXvR1wYXZk6A.jpg

TİGEM Bitkisel Üretim Dairesi Başkanı Noyan Avgın, toprak işleme ve ekim faaliyetlerinin sürdüğünü söyledi.
XyuNxHeaDESjmD1RjWrb3A.jpg

Kendilerine tahsis edilen 35 bin dekarlık alanın 28 bin dekarında buğday, 7 bin dekarında da ayçiçeği yetiştireceklerini belirten Avgın, şunları kaydetti:"Tarımda sürdürülebilirliği sağlamak açısından burada organik tarım gerçekleştiriyoruz. Tamamen yüzde 100 organik üretim yapacağız. Organik buğday ekiyoruz şu anda, bir danışmanlık firmasının kontrolü altında. Şu anda yaklaşık 28 bin dekarda buğday ekiyoruz. Kalan kısımda da hazırlıklarımızı yaparak ilkbaharda organik ayçiçeği ekimi gerçekleştireceğiz. TİGEM bu faaliyeti yaparak, ülkemizin organik üretimine de büyük katkı sağlayacak ve bu konuda tohumculuk ve damızlıkta olduğu gibi öncü ve önder olacak."
XDd7InzBtEaDk3DF5LP8eQ.jpg

Avgın, alanda buğday ekimlerinin neredeyse tamamlandığını dile getirerek, "Ekim sürecini yüzde 80-90 civarında tamamlamış bulunuyoruz. Allah nasip ederse birkaç gün içinde ekim faaliyetini bitirmiş olacağız. Önümüzdeki yaz döneminde de bu ektiğimiz organik ürünlerin hasadını gerçekleştireceğiz." dedi.
yd20OdoAEE-7mPe6KDluxg.jpg

ufgD7UnR9U63Gzjo-nnEJQ.jpg

yIsUGuNzMkKrdHXVeryB8g.jpg

dczm2N15CkqQ-GvIy2SmZA.jpg

DZfcUYSxX0-EQ3I7nD-xYw.jpg

runBoRyWh0KuxJiuvNxVPA.jpg

MdK-MLem9EyQtnz6X7bdkw.jpg

j5LpV7lrPkOdrElOqo3OaQ.jpg

weISE-fqEUy8mAuBbjvQ6g.jpg

ztiwaMVvZEeOo3WbUGfjhg.jpg

1il-ToqCaEqs9PpRQ494Cg.jpg

2XUIPkNhMES2q9EvjMGzKw.jpg

ES0IkRIvvUef4A8LA8gTlA.jpg

Iy5ImOPIt0WzlpVnoO6yOA.jpg

rMVbPw7-OEi11hE0IJlovg.jpg

Kw3ETtG16kmPi_i3d1jXUA.jpg

 
Üst Alt