
Şam güçleri, Dürzi ve Bedevi Arap aşiretleri arasındaki çatışmayı bastırmak için yeniden harekete geçti. İsrail ise Durzilere insani yardım gönderilmesi talimatı verdi.
Suriye İçişleri Bakanlığı, güvenlik güçlerinin Dürzi ve Bedeviler arasındaki çatışmaları bastırmak için Süveyda kentine yeniden konuşlanmaya hazırlandığını açıkladı.
İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar ise Süveyda'daki Dürzilere insani yardım gönderilmesi talimatı verdi.
Bir diğer açıklama da Birleşmiş Milletler'den (BM) geldi. BM İnsan Hakları Şefi Volker Türk, "Suriye geçici yönetimi, Süveyda'daki ölümler ve ihlallerle ilgili hesap verebilirlik ve adaleti sağlamalı" dedi.
Türk, "Bu kan gölü ve şiddet durmalı, uluslararası hukuk temelinde tüm insanların korunması en temel öncelik olmalı" diye ekledi.
BİRLİKLER GERİ ÇEKİLMİŞTİ
Suriye yönetimi, dün yaptığı açıklamada, Süveyda'daki askeri güçlerini çektiğini yineleyerek istikrarın sağlanması çağrısı yapmıştı. Suriye Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Süveyda'da güvenlik güçleri ile çatışan grupların anlaşmaları ihlal ederek iç barışı tehdit ettiği belirtildi ve "mezhepleri veya unsurları ne olursa olsun, tüm Suriyelilerin korunması konusunda kararlı olunduğu" kaydedildi.
Açıklamada, uluslararası topluma "istikrarı sağlama, kontrolsüz silahları kontrol altına alma ve Suriye genelinde hukukun üstünlüğünü uygulama çabalarını destekleme" çağrısı yapılarak İsrail'in, Suriye'nin içişlerine müdahalesinin durdurulması istendi. Cumhurbaşkanlığı, "Bu müdahaleler, yalnızca daha fazla kaos ve yıkıma yol açar ve bölgesel durumu daha da karmaşık hale getirir" diye ekledi.
BÖLGEDE NELER OLUYOR? Suriye'nin güneyindeki Süveyda ilinde 13 Temmuz'da Bedevi Arap aşiretleri ile Dürzi silahlı gruplar arasında küçük çaplı çatışmalar başladı. Bölgeye sevk edilen Suriye güvenlik güçlerine, Dürzi grupların saldırılarında onlarca asker öldü. Güvenlik güçleri ile yerel silahlı Dürzi gruplar arasındaki çatışmaların büyümesinin ardından taraflar arasında ateşkes sağlandı.
İSRAİL ŞAM'I VURDU Ateşkes kısa sürede bozuldu ve İsrail ordusu, başkent Şam'a, Suriye güvenlik güçlerini hedef alan saldırılar düzenledi. 16 Temmuz'da Suriye Cumhurbaşkanlığı yerleşkesi, Genelkurmay Başkanlığı ve Savunma Bakanlığı vuruldu. Süveyda'da aynı gün hükümet ile yerel gruplar arasında ateşkes yeniden sağlanırken İsrail savaş uçakları Şam ve Dera'ya yeni saldırılar düzenledi.
Süveyda'da, çatışmalar ve İsrail'in saldırılarında, yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.
Ziyaretçiler Göremez, Görmek için Giriş yap veya üye ol.