Haber Ukrayna'nın Liman şehrinde hayat ağır şartlar altında sürüyor

Ukrayna'nın Liman şehrinde hayat ağır şartlar altında sürüyor

Ukrayna ordusunun ekim başında yeniden kontrolü sağladığı Donetsk bölgesindeki Liman şehrinde yaşam mücadelesi veren siviller, Rus hava saldırılarının yanı sıra artık soğuk havanın getirdiği zorluklarla da karşı karşıya bulunuyor. Yoğun çatışmalar nedeniyle birçok evin, başta demir yolu ve enerji olmak üzere altyapının yıkıldığı şehirde Rus hava saldırıları devam ediyor.

eTXS_vG_9k6OK1L7GhAI_g.jpg

Ukrayna ordusunun düzenlediği karşı saldırı sonucu Rus güçlerinden geri alınan şehirde doğal gaz ve su hatları henüz faaliyete geçirilemedi.
dN8wzJxPDEy1x6YIWh0U7Q.jpg

Yerel yönetim ve güvenlik birimleri hayatın normale dönmesi için yoğun çalışmalarını sürdürse de Liman'da kalan sivilleri kentteki ağır yıkım nedeniyle zorlu bir kış bekliyor.
0cureUTGcEGolz7sQjkiXg.jpg

Elektrik hizmetinin kısmen verildiği şehirde yaşayanlar her gün dağıtılan yardımları alabilmek için sıraya giriyor.
RXKBw53IFE-RHdFnIU9BPA.jpg

Savaşın başından beri sığınaklarda ve apartmanların altındaki depolarda kalan siviller, bu sayede yoğun saldırılardan sağ kalmayı başarabildi.
ehET6rR-ZEaGL4JYHwd85g.jpg

Liman'ın girişindeki bir semtte ciddi hasar gören bir apartmanda yaşayanlar da aylardır sığınaklarda yaşam mücadelesi veriyor.
qOsjiyB0TUCVy620eMCsqw.jpg

Apartman sakinlerinden 68 yaşındaki Nadejda Karuvkina, AA muhabirine, "25 Nisan'dan beri, 7 aydır sığınakta yaşıyoruz. Apartmana yönelik füze saldırısı olmuştu ve buraya inmiştik. İki gün önce de buraya saldırı oldu. Saldırı olunca her şey sallanıyor. Füze bizden 200 metre uzağımıza düştü. İki gün üst üste saldırılar oldu" dedi.
hetAe971-02rlwYK1m0AJw.jpg

Kavurkina'nın torunu 6 yaşındaki Nastiya, Liman'a ilk füze saldırılarının düzenlendiği günleri hatırlayarak "Ben hiç korkmadım ama babaannem korkudan masanın altına girerek saklandı" dedi.
PG586hEs60KkCUKezKJ17w.jpg

Sığınakta tek çocuk olduğunu, oyuncaklarla zaman geçirmeye çalıştığını ifade eden Nastiya, saldırı olmadığı günlerde dışarıya çıkarak komşu apartmanın deposunda kalan daha büyük arkadaşıyla oynadığını anlattı.
XRZeSy_mK0ymq53oXiLA8A.jpg

Nastiya, "Burada yaşamak zor. Arkadaşlarım yanımda değil. Herkes gitti buradan. Ben ise burada yalnızım. Savaşın bitmesini hayal ediyorum" diye konuştu.
I5VT3nBm_0ymAlr27PMheA.jpg

Liman Polis Müdürü Albay İgor Ugvinenko, sıcak çatışmaların yaşandığı cephe hattının şehirden 20 kilometre uzaklıkta olduğunu belirterek "Şehirde durum stabil ama Rus hava saldırıları devam ediyor. Saldırılarda çeşitli füzeleri kullanıyorlar. Neredeyse her gün füze saldırıları düzenliyorlar" dedi.
sR-ixmsji0OANwvjg8GrPg.jpg

Bazı insanların Liman'a geri dönmeye başladığını kaydeden Ugvinenko, henüz burada gaz ve suyun olmadığı için yaşam şartlarının zor olduğunu, sivillere her konuda yardımcı olmaya çalıştıklarını, hayatın normale dönmesi için devletin elinden geleni yapmaya devam ettiğini belirtti.
0AV0WPgxLU-PHW04119aew.jpg

yx7X9bqOoEe8YWeCu7608A.jpg

atU2BkiURUWZSDxeKZCReQ.jpg

wgDMRkIDsk6noXV7bCJ7dA.jpg

IgeJlVV1D0a2LUOTpr-3Gw.jpg

Tfwk1IqY9EamAbo0p5Q60g.jpg

LssGZRq96kSol3PT5qY4jg.jpg

QvuM-ab_Ek2AdK2CJGCEQw.jpg

8kGNbhDy1Ein_TggHrx14Q.jpg

TCUcRZ46NkeYwkOrzSMr9A.jpg

QQLN9_3rgEW7FmMEgYu41Q.jpg

MCocw6A_90mfgeSxLGkIMw.jpg