
Pandeminin ebeveynler ve çocuklar üstündeki olumsuz etkileri henüz açığa çıkıyor. Cardiff Üniversitesi’nin araştırmasına göre ebeveynlerin %30,9’unun depresyon problemi yaşadığı kaydedilirken, anne babaların %57,4’ü de çocuklarının pandemiden bu yana ruh sağlığı sorunları olduğunu belirtiyor. Çocuklarıyla daha iyi bir iletişim kurmak, pandeminin olumsuz etkisini en aza indirmek isteyen ebeveynler çözümü aile danışmanlarında bulurken, Pedagog ve Aile Danışmanı Sümeyye Lambrecht ise aile bağlarını güçlendirmenin yollarını açıklıyor.
Pandemide uygulanan birçok kısıtlamayla birlikte evde geçirilen zamanın artması ve sosyal hayatın azalması, hem çocukların hem de ebeveynlerin ruh sağlığı üzerinde olumsuz etki yarattı. Yakın tarihte yapılan araştırmalar, dünya genelinde toplumsal işleyişin bozulduğu, sosyoekonomik dengesizliklerin ve sağlık kaygısının yaşandığı pandemiden bu yana çocuklar başta olmak üzere ruh sağlığı bozukluluğu yaşayan ebeveynlerin de sayısının arttığına işaret ediyor.
Cardiff Üniversitesi tarafından küresel çapta gerçekleştirilen anketin sonuçlarına göre, ebeveynlerin %30,9’unun depresyon problemi yaşadığı kaydedilirken, anne babaların %57,4’ü çocuklarının pandemiden bu yana ruh sağlığı sorunları olduğunu belirtiyor. Buna karşın aile içi uyuşmazlıklarının yaşandığı evlerde, çocukların ruh sağlığı problemi yaşamasının daha yüksek ihtimale sahip olduğunun aktarıldığı araştırmada, akıl veya ruh sağlığı sorunları olan çocukların %28,3'ünün aile işlevleriyle ilgili sorunları olduğunu söylediği öne çıkıyor. Çocuklarıyla daha iyi bir iletişim kurmak, pandeminin olumsuz etkisini en aza indirmek ve eskisi gibi güçlü aile bağları yaratmak isteyen kişiler çözümü aile danışmanlarında buluyor. Pandemiyle birlikte aile bireylerinin şu ana kadar hiç karşılaşmadıkları zorluklarla mücadele etmek durumunda kaldığını belirten Pedagog ve Aile Danışmanı Sümeyye Lambrecht konuyu şu sözlerle değerlendirdi:
“Günlük hayatta ebeveynlerin sahip olduğu rollere pandemi döneminde yenileri eklendi. Ebeveynler sadece anne ya da baba olmanın ötesine geçerek çocuklarının öğretmeni, pedagogu, bakıcısı, arkadaşı olmak zorunda kaldılar. Tüm bu rollere yetişemediğini düşünerek yetersiz hisseden ebeveynler, huzursuzluğa kapıldı. Bu durum aile içindeki bağların gerilmesine ve aile bireylerinde davranış bozukluklarının ortaya çıkmasına yol açtı. Mevcut koşullarla baş etmek ve çocuklarıyla daha güçlü bağ kurmak isteyen ebeveynler ise çareyi profesyonel danışmanlara başvurmakta buldu. Ben de hem yüz yüze hem de çevrimiçi olarak hizmet verdiğim Almanya ve Türkiye’de danışanlarımın tüm sorularını yanıtlayarak aile içinde sağlıklı iletişim kanalları oluşturmaları için destek oluyorum.” EN ÇOK 25 İLA 40 YAŞ GRUBUNDAKİ EBEVEYNLER BAŞVURDU Ebeveynlerin en çok ekran bağımlılığı, sosyal davranış ve konsantrasyon bozukluğu konularında sorun yaşadığını kaydeden Pedagog ve Aile Danışmanı Sümeyye Lambrecht, “Pandemi döneminde kendini güvende hissetmeme, sevdiklerini kaybetme korkusu ve geleceğin belirsizliği ebeveynlerde yüksek derecede kaygıya ve öfke kontrolünü kaybetmelerine yol açtı. Bu süreçte ebeveynleri ile arasına mesafe giren çocuklar ise günün en az 5 saatini ekran başında geçirmeye başladı. Sosyal medya ve dijitaldeki oyunlar bu süreçte çocukların kaçış alanına dönüştü. Özellikle 25 ila 40 yaş aralığındaki tek veya iki çocuklu ailelerde sıkça rastladığımız bu problemler için bizim ebeveynlere ilk önerimiz ise öncelikle kendileriyle barışmaları, hayat kavgalarını bitirmeleri oldu” dedi.

Ziyaretçiler Göremez, Görmek için
Giriş yap veya üye ol.