Haber Yeni Kaladonya'da son durum: Fransa'dan "büyük operasyon" planı

Yeni Kaladonya'da son durum: Fransa'dan

Fransız kuvvetleri, Yeni Kaledonya'nın başkenti Noumea'yı uluslararası havaalanına bağlayan yolun kontrolünü tekrar ele geçirmek için "büyük bir operasyon" başlattı. Fransız hükümeti tarafından kontrolü ele geçirmek için planlanan operasyonda 600'ü aşkın jandarma görev alacak. Ülkede süren şiddet olaylarının altıncı gecesinde bir kişi daha öldürüldü.

sYm_S60rjkS6m6QSmfK8KA.jpg

Fransız polisi, Yeni Kaledonya'nın başkenti Noumea'daki havaalanının kontrolünü sağlamak için "büyük operasyon" başlattığını duyurdu. Yetkililer, başkenti havaalanına bağlayan ana yol olan Route Territoriale 1'in güvenliğini sağlamak için 600'den fazla ağır silahlı jandarmanın gönderildiğini açıkladı.
aQpBfvN_oEuSsNv1jTNIbg.jpg

Huzursuzluk başladığından beri Yeni Kaledonya'nın ana adasına gidiş-dönüş uçuşları iptal edildi, bu durum yolcuları mahsur bıraktı ve ticaret yollarını kesti.
dLh4aNWeSEaS_71BIdAs2Q.jpg

Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, 60 kilometrelik ana yolun kontrolünü tamamen yeniden ele geçirmek ve havaalanının yeniden açılmasına izin vermek amacıyla 600'den fazla jandarmanın katılacağı büyük bir operasyonun başlatıldığını söyledi.
mjXEit0-ukyNOU_YYsUlaQ.jpg

Cumartesi günü, Noumea belediye başkanı Sonia Lagarde, akşam 6'dan sabah 6'ya kadar süren sokağa çıkma yasağı sayesinde gece boyunca yaşanan şiddet olaylarının bir miktar azaldığını ancak "normale dönüşten çok uzakta olduğunu" açıkladı.
4E8JlHJAT0aU72s5mtT40A.jpg

Belediye başkanı Noumea'yı "kuşatma altında" olarak nitelendirerek, "Tüm itidal çağrılarına rağmen durum düzelmiyor- tam tersine hasar inanılmaz... Şehir harabeye döndü" diye konuştu.
CqqkXbC5Ikm8rlg6uPb78g.jpg

Bir güvenlik yetkilisinin yaptığı açıklamada, adadaki yolları kapatan çok sayıda barikattan birinde açılan ateş sonucu altıncı kişinin öldüğünü söyledi. Fransız basınında çıkan haberlere göre çatışmada iki kişi daha ağır yaralandı.
9QqHAQuliU-5dWEv3ij2Mw.jpg

Huzursuzluğun nedeni olarak ekonomik rahatsızlık, sosyal gerginlikler ve hepsinden önemlisi, bağımsızlık yanlısı yerli aktivistler ile Paris yetkilileri arasındaki siyasi anlaşmazlık gösteriliyor.
hW-a35ZoCECkNSQXumzY8w.jpg

Pazartesi günü, on binlerce yerli olmayan sakine oy hakkı tanıyacak yeni kurallar getirme planlarının alevlendirdiği huzursuzluk patlak verdi. Bağımsızlık yanlısı gruplar bunun nüfusun yaklaşık yüzde 40'ını oluşturan Yerli Kanakların oylarını sulandıracağını söylüyor.
_f_4VsYupUSjrvt0oVFfWg.jpg

Paris hükümeti tarafından bölgede uygulanan olağanüstü hal ve güvenlik hizmetlerine yapılan yüzlerce takviyeye rağmen bölge sakinleri, şiddetin şehirdeki hayatı tehlikeli hale getirmeye devam ettiğini söylüyor .
jWI9QK95E0iWK8MJnVqArQ.jpg

 
Üst Alt