Nasıl Yapılır? Samsung Galaxy Telefonlarda Uygulama Çekmecesini Değiştirme Yöntemleri

• Google Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan CaN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • 182
    💬 Bu Konuya 2 cevap yazıldı.
change-app-drawer-on-Samsung.webp

1. Üçüncü Taraf Başlatıcı Kullanın​

One UI yazılımı birçok özelleştirme seçeneği sunsa da kaydırma yönünü değiştiremezsiniz. Üçüncü taraf bir başlatıcı kullanalım .

Aşağıdaki örnekte hayranların favorisi olan Nova başlatıcısını kullanacağız.

Adım 1: Google Play Store'a gidin ve
Ziyaretçiler Göremez, Görmek için Giriş yap veya üye ol.
telefonunuza indirin.

Adım 2: Uygulamayı açın, sizi Nova Ayarlar menüsüne götürecektir.

Adım 3: Kapatın ve ana ekrandan veya uygulama çekmecesinden Nova Launcher uygulama simgesini bulun.

Adım 4: Nova Launcher uygulama simgesine uzun dokunun ve Başlatıcıyı ayarla'yı seçin.

Adım 5: Telefonunuzda varsayılan başlatıcı olarak Nova7'yi seçin ve menüyü kapatın.

1760273826955.webp

Samsung'un Nova Launcher'ı telefonunuzun varsayılan ana ekranı ve uygulama çekmecesi olarak kullandığını göreceksiniz. Uygulama çekmecesini açmak için yukarı kaydırın ve işte! Nova'nın varsayılan dikey uygulama çekmecesinin çalıştığını göreceksiniz.

Adım 6 : Şimdi Nova Ayarlarına gidebilir ve Uygulama çekmecesi menüsünü seçebilirsiniz.

Burada, Galaxy telefonunuzdaki uygulama çekmecesinin görünümünü özelleştirmek için birçok düzenleme seçeneğiniz var.

1760273849648.webp

Nova, uygulama çekmecesi ızgarasını, arka plan rengini, şeffaflığı, animasyonları, sekme çubuğunu, arama çubuğu yerleşimini, vurgu rengini ve daha fazlasını değiştirmenize olanak tanır. Samsung telefonunuzda uygulama çekmecesi deneyimini özelleştirmek için tüm araçlara sahipsiniz.

2. Samsung Good Lock Uygulamasını kullanın​

Dünya çapında belirli bölgelerde sınırlı olsa da, Samsung Good Lock uygulaması birçok özelleştirme seçeneğiyle bilinir. Aşağıdaki adımlar, Good Lock'u nasıl kullanacağınızı ve uygulama çekmecesini nasıl değiştireceğinizi göstermektedir.

Adım 1: Telefonunuzda Galaxy Store'u açın ve Good Lock'u arayın.

Adım 2: Uygulamayı yükleyin ve açın.

Adım 3: Good Lock ana ekranından Ana Sayfa Yukarı'yı seçin.

1760273889778.webp

Uygulama sizi Galaxy Store'a götürecek ve Home Up eklentisini yüklemenizi isteyecektir.

Adım 4: Kurulumu başarıyla tamamladıktan sonra Good Lock'u tekrar açın ve Ana Sayfa Yukarı menüsüne gidin.

Adım 5: Ana Ekran Yukarı düğmesini etkinleştirin ve Ana ekrana gidin.

1760273905717.webp

Adım 6: Kaydırma menüsü altında Döngü sayfaları ve Uygulama Listesi geçişini etkinleştirin.
1760273924264.webp

Şimdi ana ekrana dönün ve uygulama çekmecesini kontrol etmek için yukarı kaydırın. Yeni bir dikey uygulama çekmecesinin açıldığını göreceksiniz. Kolay erişim için üst tarafta öncelikli uygulamaları, alt tarafta ise diğer uygulamaları ve klasörleri kontrol edebilirsiniz.

3. Samsung Telefonlarda Uygulama Çekmecesini Devre Dışı Bırakın​

Apple taraftarıysanız, Android'de uygulama çekmecesini tercih etmeyebilirsiniz. iOS tüm uygulamaları ve oyunları ana ekrana yerleştirir. Aynı kurulumu Samsung telefonunuzda da yapabilirsiniz. İşte nasıl yapılacağı.

Adım 1: Yukarıdan aşağı doğru kaydırın ve bildirim merkezini ortaya çıkarın.

Adım 2 : Ayarlar'a gidin ve Ana ekranı seçin.

1760273939839.webp

Adım 3: Ana ekran düzenine dokunun , Yalnızca ana ekran seçeneğini seçin ve Uygula'ya basın.

1760273955789.webp

Yüklü tüm uygulama ve oyunların doğrudan ana ekranda görünmesi için biraz zaman tanıyın. Tıpkı iOS'un iPhone'da yaptığı gibi, ana ekran sayfalarına bölünecekler. Samsung'un gelecekteki One UI güncellemelerinde dikey bir uygulama çekmecesi sunmasını umuyoruz. Bu sayede, kullanıcıların Galaxy telefonlarında uygulama çekmecesi kaydırma yönünü değiştirmek için üçüncü taraf bir başlatıcı kullanması veya Good Lock ile uğraşması gerekmeyecek.

📱 Samsung Galaxy Telefonlarda Uygulama Çekmecesini Değiştirme Yöntemleri​

Android işletim sisteminin en çok özelleştirilebilir arayüzlerinden biri olan Samsung One UI, kullanıcıların ana ekran ve uygulama çekmecesi deneyimini kişisel zevklerine göre değiştirmesine olanak tanıyor. Ancak çoğu kullanıcı, uygulama çekmecesini nasıl değiştireceğini veya tamamen kaldırıp uygulamaları doğrudan ana ekranda nasıl göstereceğini bilmiyor.
Bu rehberde, Samsung Galaxy telefonlarda uygulama çekmecesini değiştirme, özelleştirme ve düzenleme adımlarını en basit ama en kapsamlı şekilde anlatacağız. Ayrıca, farklı One UI sürümleri için uygulanabilir yöntemleri tablolarla açıklayacağız.

⚙️ Uygulama Çekmecesi Nedir?​

Uygulama çekmecesi (App Drawer), Android telefonlarda yüklenen tüm uygulamaların listelendiği özel bir bölümdür. Samsung Galaxy cihazlarda bu bölüm, ana ekrandan yukarı kaydırarak veya özel bir ikonla erişilebilir.
🧩 Özellik📋 Açıklama
GörünümTüm uygulamaları alfabetik veya özel düzende gösterir
ErişimYukarı kaydırma hareketi veya simgeyle açılır
ÖzelleştirmeSıralama, kategori, ızgara boyutu ve sayfa stili ayarlanabilir
KaldırmaAna ekrana tüm uygulamaları taşıyarak çekmece devre dışı bırakılabilir
🔹 Kısaca: Uygulama çekmecesi, cihazınızı düzenli tutarken karışıklığı önleyen bir arayüz parçasıdır.

🎨 One UI Arayüzünde Uygulama Çekmecesini Değiştirme​

Samsung, One UI 4, 5 ve 6 sürümlerinde çekmece yapısını oldukça esnek hale getirdi. İşte adım adım rehber:
🧭 Adım📲 İşlem
1️⃣Ana ekranda boş bir alana uzun basın
2️⃣“Ana ekran ayarları” menüsüne girin
3️⃣“Ana ekran düzeni” seçeneğine dokunun
4️⃣“Sadece Ana Ekran” veya “Ana Ekran ve Uygulama Ekranı” seçeneklerinden birini seçin
5️⃣“Uygula” diyerek değişiklikleri kaydedin
🔸 Eğer Sadece Ana Ekran seçeneğini seçerseniz, uygulama çekmecesi tamamen devre dışı kalır.
🔸 Ana Ekran ve Uygulama Ekranı seçeneği aktifse, yukarı kaydırarak çekmeceye erişebilirsiniz.

🧱 Uygulama Çekmecesi Düzenini Özelleştirme​

Uygulama çekmecesi yalnızca açma/kapama değil, aynı zamanda görsel olarak da kişiselleştirilebilir.
🎛️ Özelleştirme Seçeneği📝 Açıklama
Uygulama ızgarası4x5, 5x5, 5x6 gibi farklı ızgara seçenekleriyle simge yoğunluğunu belirleyin
Arka plan rengiKoyu veya açık tema uyumlu arka plan seçin
Uygulama sıralamasıAlfabetik veya özel sürükle-bırak düzeni seçin
Klasör oluşturmaBenzer uygulamaları gruplandırarak düzeni sadeleştirin
Arama çubuğuÇekmece üstündeki arama alanını açın veya gizleyin
🔹 İpucu: One UI 6 ile gelen “Simge boyutu” ayarı, çekmecedeki uygulamaların görünümünü daha estetik hale getirir.

🧭 One UI Sürümlerine Göre Farklılıklar​

Samsung, her yeni One UI sürümünde uygulama çekmecesine küçük dokunuşlar ekliyor. Aşağıda sürümler arası farkları görebilirsiniz:
🧾 One UI Sürümü🔍 Uygulama Çekmecesi Özellikleri
One UI 4.xKlasik kaydırma, sabit arka plan
One UI 5.xDinamik simge uyumu, daha akıcı geçişler
One UI 6.xSimge boyutu ayarı, şeffaf arka plan seçeneği
🟢 Sonuç: One UI 6 ile uygulama çekmecesi daha sade, dinamik ve estetik hale geldi.

🧰 Üçüncü Taraf Launcher Uygulamalarıyla Çekmece Değiştirme​

Varsayılan One UI arayüzü dışında, farklı launcher uygulamaları kullanarak çok daha fazla özelleştirme yapabilirsiniz.
🚀 Launcher Uygulaması🌟 Öne Çıkan Özellik
Nova LauncherGelişmiş çekmece efektleri, simge boyutu kontrolü
Smart Launcher 6Akıllı kategori düzeni, otomatik sınıflandırma
Niagara LauncherMinimal tasarım, tek elle erişim kolaylığı
Lawnchair 14Android 14 tarzı arayüz uyumu
Microsoft LauncherDikey çekmece geçişi ve üretkenlik entegrasyonu
💡 Tavsiye: Nova Launcher, Samsung cihazlarda en kararlı ve akıcı çalışan launcher’lardan biridir.

🧩 Uygulama Çekmecesini Kaldırmak (Sade Ana Ekran Kullanımı)​

Eğer tüm uygulamaları ana ekranda görmek istiyorsanız, çekmeceyi tamamen kapatabilirsiniz:
🔧 Ayar📋 İşlem
MenüAna ekrana uzun bas → Ayarlar → Ana ekran düzeni
Seçenek“Sadece Ana Ekran”
SonuçTüm uygulamalar doğrudan ana ekranda görünür
⚠️ Bu mod, iPhone benzeri bir görünüm sağlar ancak karışıklık yaratabilir, bu yüzden klasör düzeni önerilir.

🪄 Ekstra Özelleştirme İpuçları​

💡 Özellik🔧 Kullanım
Uygulama gizlemeAyarlar > Ana ekran > Uygulamaları gizle
Çekmece geçiş animasyonuLauncher ayarlarında değiştirilebilir
Uygulama sıralama yöntemiAlfabetik / özel sıralama
Uygulama simgelerini gruplandırmaUzun bas → Klasör oluştur
🔹 Not: Uygulamaları gizlediğinizde yalnızca siz göremezsiniz; sistemden silinmez.

🔋 Performansa Etkisi Var mı?​

Bazı kullanıcılar launcher veya özelleştirilmiş çekmece kullanmanın sistemi yavaşlattığını düşünebilir. Gerçekte durum şöyledir:
⚡ Durum📊 Etki
One UI Varsayılan ÇekmeceYüksek stabilite, düşük RAM kullanımı
Üçüncü Taraf LauncherOrta düzey RAM kullanımı, bazen animasyon gecikmesi
Widget yoğun ekranlarPil tüketimini artırabilir
Animasyon efektleriGPU yükünü hafifçe yükseltebilir
🟢 Öneri: Hafif launcher kullanın ve animasyonları azaltarak performansı koruyun.

🧭 Sorun Giderme: Çekmece Açılmıyor veya Kaybolduysa​

Bazı kullanıcılar “çekmece kayboldu” hatasıyla karşılaşabiliyor.
Aşağıdaki adımlar sorunu çözer:
🛠️ Durum🔍 Çözüm
Yukarı kaydırınca açılmıyor“Ana Ekran ve Uygulama Ekranı” modunun aktif olduğundan emin olun
Uygulama simgeleri kayboldu“Uygulamaları Göster” seçeneğini etkinleştirin
Launcher çöktüAyarlar > Uygulamalar > One UI Home → Önbelleği temizle
Üçüncü taraf launcher hatasıLauncher’ı devre dışı bırakıp yeniden başlatın

🏁 Sonuç: Kendi Tarzınıza Uygun Uygulama Çekmecesi​

Samsung Galaxy cihazlarda uygulama çekmecesini değiştirmek, telefonunuzu sadece işlevsel değil aynı zamanda kişisel hale getirmenin de en etkili yollarından biridir.
İster sade, ister dinamik bir arayüz isteyin — One UI ve alternatif launcher’lar size bu özgürlüğü tanır.

📌 Kısa Özet:
  • One UI > Ana ekran ayarlarından çekmeceyi aktif/pasif yapabilirsiniz.
  • Çekmece düzeni, simge boyutu, sıralama ve tema renkleri kişiselleştirilebilir.
  • Nova veya Smart Launcher gibi uygulamalarla çok daha gelişmiş çekmece efektleri elde edebilirsiniz.

🌈 One UI 7 (Android 15) ile Gelen Yeni Uygulama Çekmecesi Özellikleri​

Samsung’un Android 15 tabanlı One UI 7 arayüzü, uygulama çekmecesinde önemli tasarım değişiklikleri ve yeni kişiselleştirme seçenekleri getiriyor. Bu sürüm, hem estetik hem de kullanım kolaylığı açısından en yenilikçi One UI sürümü olarak öne çıkıyor.

🆕 Özellik📋 Açıklama
Akıllı Uygulama KategorileriÇekmece artık uygulamaları otomatik olarak “Sosyal”, “Oyun”, “Verimlilik” gibi kategorilere ayırabiliyor.
Dinamik Çekmece Arka PlanıDuvar kağıdına göre renk tonunu otomatik ayarlayan yeni yarı saydam arka plan desteği eklendi.
Yeni Arama Çubuğu TasarımıÇekmece üstündeki arama alanı artık daha yuvarlak, minimal ve dinamik temaya uyumlu.
Gelişmiş Simge Düzeni6x7’ye kadar ızgara seçeneği eklendi; bu sayede daha fazla uygulama tek sayfada gösterilebiliyor.
Kaydırma Hızı AyarıÇekmece sayfaları arasında geçiş hızını kullanıcı belirleyebiliyor (yeni animasyon motoru sayesinde).
Sesli Arama EntegrasyonuArama çubuğuna basılı tuttuğunuzda Bixby veya Google Assistant ile sesli uygulama araması yapılabiliyor.
Dinamik EfektlerUygulama açılışları artık daha yumuşak “fade” geçiş efektleriyle destekleniyor.
AI Düzeni ÖnerileriSistem, kullanım sıklığına göre en çok açtığınız uygulamaları otomatik olarak üst sıraya taşıyor.
🔹 Kısaca: One UI 7 ile Samsung, çekmeceyi sadece bir uygulama listesi olmaktan çıkarıp yapay zekâ destekli, dinamik bir kontrol merkezine dönüştürdü.
🔹 Görsel sadelik, animasyon akıcılığı ve akıllı kategorilendirme bu sürümün öne çıkan üç temel yeniliği.

🧠 One UI 7’de Çekmeceyi Kişisel Hale Getirme İpuçları​

Yeni sürümle birlikte özelleştirme seçenekleri de genişledi. Aşağıdaki tablo, en iyi kullanıcı deneyimi için önerilen ayar kombinasyonlarını gösteriyor:
🎨 Tercih⚙️ Ayar Önerisi💡 Sonuç
Minimal görünüm5x6 ızgara + açık tema + sade arka planSade ve ferah bir kullanım
Oyun odaklı düzen6x7 ızgara + koyu tema + kategori gruplarıTüm oyunlara tek dokunuşla erişim
Profesyonel kullanımAlfabetik sıralama + sesli arama aktif + AI önerileri açıkHızlı erişim ve verimlilik
Aile paylaşımı moduKlasör düzeni + çocuk uygulamaları sabit sayfaDüzenli ve güvenli kullanım
🔸 İpucu: One UI 7’de “AI önerilerini gizle” seçeneği Ayarlar > Gelişmiş Özelleştirme menüsünden kontrol edilebiliyor.

⚡ One UI 7 Performans ve Pil Tüketimi​

Yeni animasyon motoru ve dinamik arka plan sistemi bazı kullanıcıları pil endişesine yönlendirebilir. Ancak Samsung, bu konuda ciddi optimizasyonlar yaptı.
📊 Özellik🔋 Pil Etkisi⚡ Performans Durumu
Dinamik renk geçişleri%2 civarı artışAkıcı animasyon
AI öneri sistemi%1 civarı artışArka planda düşük güç tüketimi
Kaydırma animasyonlarıÖnemsiz düzeydeHızlı yanıt süresi
Arka plan bulanıklığıHafif GPU yüküGörsel kalite artışı
🟢 Sonuç: One UI 7, pil tüketimini minimal düzeyde artırsa da genel sistem akıcılığı ve arayüz deneyimini belirgin şekilde iyileştiriyor.

🧩 Uygulama Çekmecesini One UI 7’de Yeniden Düzenleme​

Yeni sürümde çekmece düzeni aşağıdaki adımlarla değiştirilebilir:
🔧 Adım📱 İşlem
1️⃣Ana ekranda boş bir alana uzun basın
2️⃣“Ana ekran ayarları” → “Ana ekran düzeni” seçeneğine girin
3️⃣“Ana Ekran ve Uygulama Ekranı” modunu seçin
4️⃣“Uygulama çekmecesi düzeni” altından ızgara, simge boyutu ve kategori görünümünü ayarlayın
5️⃣“AI önerilerini aktif et” seçeneğini açarak dinamik dizilimi kullanın
💬 Ekstra: One UI 7’deki “Kategorileri sabitle” özelliği, belirli uygulama gruplarını çekmece üstünde sabit tutmanızı sağlar.

🏁 Genel Değerlendirme: One UI 7 ile Çekmece Deneyimi Zirvede​

Samsung, One UI 7 güncellemesiyle uygulama çekmecesini sadece görsel anlamda değil, fonksiyonel olarak da yeniden tanımladı.
Yapay zekâ destekli öneriler, kişisel kategori sistemi ve renk uyarlama özellikleri sayesinde kullanıcı deneyimi çok daha akıcı, sade ve akıllı hale geldi.
📌 Özetle:
  • One UI 7, uygulama çekmecesini yapay zekâ ile kişiselleştiriyor.
  • Pil optimizasyonları sayesinde uzun kullanım süresi korunuyor.
  • Yeni arayüz, hem görsel hem performans açısından önceki sürümlerden çok daha dengeli.

Etiketler Etiketler
galaxy ana ekran düzeni galaxy uygulama düzeni değiştirme one ui uygulama çekmecesi samsung tema ayarları samsung uygulama çekmecesi
Geri
Üst Alt