Nedir? Root Nedir? Root Atmak Ne İşe Yarar?

  • Konbuyu başlatan CaN
  • Başlangıç tarihi
  • 2,499

CaN

admin
Mesajlar
1,417
Tepkime
4,347
Puanları
113
Konum
Türkiye
root-nedir-1.png

Root Nedir?​


Root, Android işletim sistemini çalıştıran herhangi bir cihaz da kullanıcılarının sistem üzerinde ayrıcalıklı kontrol (Root izni) elde etmelerine izin verme yetkisidir. Android telefonunuza Root atmak, size Android sisteminde ayrıcalıklı bir kontrol imkanı sunar.


Kısacası Android telefonunuza Root attığınız da sistem dosyaları dahil her şeye erişebildiğiniz için telefonunuzun çoğu özelliğine sınırsız şekilde müdahele edebilirsiniz. Root izni size uygulamalar aracılığı ile sisteminize tam müdahale yetkisi verir ve bu sayede sistem uygulamalarını silebilir hatta ekstra özellikler ekleyebilirsiniz. Android’de Root, Windows işletim sisteminde bulunan Administrator’un ve iOS cihazlarındaki Jailbreak’in karşılığıdır. Root, aslında Linux bir cihazın en kök dizinine denir.


Root İzninin Faydaları Nedir?​


Android bir cihaza Root atmak sistem dosyalarına direkt olarak erişmenize olanak sağlar. Root erişimini kullanmayı bilenler için birçok iyi yanı var, fakat kullanmayı bilmeyen kişiler için oldukça riskli bir durum olabilir. Faydaları örneklendirmek gerekirse cihazınızın bütün kontrolü sizin elinizde olduğu için sistem de istediğiniz her türlü müdaheleyi yapabilirsiniz.


Örneğin:


  • CPU ve GPU hızlarında değişiklik yaparak telefonunuzu hızlandırabilirsiniz.
  • Üretici tarafından eklenen ve gereksiz yer kaplayan (Bloatware) uygulamaları silebilirsiniz.
  • Geliştiriciler tarafından geliştirilen Root izni ile çalışan oldukça işlevsel uygulamaları kullanabilirsiniz.
  • İstediğiniz bir uygulamayı sistem uygulaması yapabilirsiniz.
  • Cihazınızın fontunu, ikonlarını ve birçok alanı değiştirip telefonunuzu özelleştirebilirsiniz.
magisk-vs-supersu-1024x473.png

Birçok yerde Root izni ile cihazınıza ROM kurabileceğiniz yazar ancak Root izni ile ROM kuramazsınız. Düşük Android sürümlerine sahip cihazlarda eskiden bazı özel yöntemler buna olanak sağlıyordu ancak yeni cihazlarda yapamazsınız.

Root ile ilgili sık sorulan sorular​

Root atmak garantiyi bozar mı ?​

Bazı üreticiler cihazınıza Root attığınız zaman cihazınızın garantisini devre dışı bırakabilir. Unroot (root’u silmek) bir çok markada garantinin bu durumu fark etmemesini sağlasa da Samsung cihazlarında Knox sayacı gibi faktörler olabiliyor. Bu sorunun net bir cevabı yok.

Root atmak telefonumu hızlandırır mı?​

Hayır, Root atmak telefonunuzu hızlandırmaz. Root izni ile kullanabileceğiniz uygulamalar ile telefonunuzu hızlandırabilirsiniz.

Root atınca telefonum güncelleme alır mı?​

Bu sorunun da diğer bütün sorular gibi kesin bir cevabı yoktur çünkü markadan markaya değişim göstermektedir. Çoğu cihazda root atmak OTA güncellemelerini almanızı bozmaz. Fakat güncellemeyi yaptığınız zaman yüksek ihtimalle cihazınızda Root iznini kaybedersiniz ve baştan Root atmak zorunda kalırsınız. Bununla ilgili çok daha fazla bilgiyi telefon modelinizin sonuna ‘OTA with root’ ekini ekleyerek Google’da aratarak bulabilirsiniz. “Oneplus 5T OTA with root” gibi.

Cihazıma Root atmalı mıyım?​

Aslında bu sorunun cevabını tamamen sizin ihtiyaçlarınız belirliyor. Şu ana kadar Rootla alakalı hiçbir işiniz olmadıysa ya Root izninin getirdiği faydalardan bihabersiniz, ya da normal bir kullanıcı olmak size yetiyordur. Root ile yapabilecekleriniz hakkında daha çok araştırma yapıp Root izninin getireceği olumsuzlukların sizi çok etkilemeyeceğini düşünüyorsanız telefonunuza Root atabilirsiniz.

En iyi Root uygulamaları​

: Titanium Backup, cihazınızdaki bütün uygulamaları verileriyle beraber yedek almanıza yarar.

: Greenify, arka planda sürekli çalışan uygulamaları görmenizi ve istediğiniz zaman onları tamamen kapatmanızı sağlar.

: Tasker çok güçlü bir otomasyon uygulamasıdır. Tasker ile yapabilecekleriniz sınırsızdır. Kısa bir örnek vermek gerekirsek Tasker’a evinizin adresini tanıtıp belirli komutlar belirleyebilirsiniz. Örneğin “evden çıktığımda wi-fi’yi kapat, mobil veriyi aç”, “tekrar eve girdiğimde mobil veriyi kapat wi-fi’yi aç” gibi. Bu örnekleri çoğaltabiliriz elbette.

: Adaway bir reklam engelleme aracıdır. Windows’tan aşina olduğumuz hosts dosyasının içini değiştirerek reklam içeren siteleri engellemeyi sağlar.

: Bu uygulama yardımıyla sadece el hareketlerinizle birçok şey yapabilirsiniz. Örnek verirsek ekrana “C” harfini çizip kardeşinizi aramak, “F” harfi çizip Facebook’u açmak gibi birçok şeye olanak sağlar.

: Battery Charge Limit uygulaması ile bataryanızın yüzde kaça kadar dolacağını ve yüzde kaçtan aşağı düştüğünde tekrar doldurmaya başlayacağını ayarlayabilirsiniz.
 
Mesajlar
0
Tepkime
363
Puanları
83
Güzel makale Olmuş. Bu root konusunda sizden daha fazla bilgi bekliyoruz.
 
  • Beğen
Tepkiler: CaN

CaN

admin
Mesajlar
1,417
Tepkime
4,347
Puanları
113
Konum
Türkiye
Mesajlar
6
Tepkime
6
Puanları
3
Ben Root lu cihaz kullanmadım fakat merak ediyorum nasıl bir fark olacak. Bu gidişle garanti bitsin cihazın root yapacam 😁
 
  • Beğen
Tepkiler: CaN
Etiketler
android nedir root root uygulamaları
Üst Alt