Nasıl Yapılır - Mobil

Akıllı Telefonun Pilini En Fazla Tüketenler ve Çözüm Yöntemleri

Günümüz teknolojisinde halen daha mobil akıllı cihazlarda pil sorunu ciddi anlamda yaşanmakta ve bu daha uzun sürede daha yaşanmaya devam edecek gibi görünüyor.

Her Telefon farklı pil kapasitesine sahip bununla birlikte yine her cihaz farklı pil tüketim seviyelerine sahip. Özellikle yüksek işlemci hızına sahip cihazlar da iyi bir soğutma ve optimizasyon yoksa zaten fazla bir pil süresi beklentiniz olmasın.

Sabahtan akşama kadar sürekli olarak Mobil Veriniz açık olduğunu varsayalım. Sosyal medya uygulamaları ve mesajlaşma uygulamalarını da aktif bir biçimde kullandığınızı farz sayalım birde birkaç resim çektiniz ve gün sonuna doğru şarj değeriniz 4/3’lük kısmı bitmiş oldu hatta neredeyse telefonunun kapanacak duruma geldi bu durum yoğun kullanım da mümkün olabilir. Fakat çok aktif bir biçimde kullanmayan yani yine mobil veri açık fakat aktif bir şekilde kullanım mevcut değilse ve yine aynı şekilde günü zor çıkaran bir cihazınız varsa işte burada size de iş düşüyor. Olayları sorgulamamız ve bu durumun kaynağını bulmamız gerekebilir. İşte tam burada sizlere ne yapmanız gerektiğini anlatacağım.

Pil Neden Çok Çabuk Biter?

İşte sorunun ilk adımını gelin önce birlikte atalım ve pilin çabuk bitmesine neden olan bazı temel ve değişmeyen esaslara bakalım.

  • Ekran Parlaklığı
  • Çok karmaşık ve haraketli temalar
  • Haddinden fazla ve kullanılmayan uygulamalar
  • Kullanılmadığı halde açık olan fonksiyonlar (Wi-Fi, NFC vb.)
  • Arka plan uygulamaları

Nedenlerin bir kısmı bu şekilde sıralamadık ve gelin şimdi burada ki kırıştık meseleye bakalım. Arka Plan da çalışan uygulamalar neler. Bunları görelim ki tedbir alınacak bir durum mevcut ise ona göre bizde önlemimizi alalım.

Arka Planda Çalışan Uygulamalar

Mobil cihazlar açıldığı andan itibaren işlemlerin ve kesintinin yaşamaması için sürekli bir grup uygulamayı çalışkanı için kodlanmış programlama ile yazılmış yazılmıştır. Bunu söyle bir örnek ile anlatmak isterim. Olay başıma gelen bir olaydı, uzun zaman önce Sony cihazım da Root desteği olduğu için Sistem uygulamalarına her türlü müdahaleyi yapabiliyorum. Uygulamalardan birinin ne işe yaradığını bilmiyordum ve arka planda çok şarj tükettiğini gördüm ve kaldırmaya karar verdim. Uygulamayı kaldırdıktan sonra garip bir şekilde hiçbir uygulamanın bildirimi gelmemeye başladı. Düşünün SMS geliyor haberiniz olmuyor, Whatsapp dan mesaj geliyor haberiniz olmuyor. Evet şarj fark ettiğini söyleyebilirim fakat atılan yanlış adım dan dolayı komple yazılım yeniden yükleyip çeşitli işlemler ile yeniden Root ve diğer işlemleri yapmak zorunda kaldım bu yorucu ve sıkıcı bir işlem benim için. Bu yüzden bir işlem yapmadan önce güzel bir araştırma şart artık.

Arka Planda Çalışan Uygulamalar Nereden Görebilirim?

Bu izleyeceğimiz yol Samsung Mobil cihaz dan alınmıştır. Farklılık Model ve Marka dan dolayı kaynaklanması mümkün dür.

AyarlarCihaz BakımıPil Kısmına geldiğimiz zaman mevcut değer ile tahmini şarj süresini göreceksiniz ve aşağıda bu süreçte hangi uygulamayı ne kadar süreyle kullanmışsınız ve şarj tüketimindeki etkisini göreceksiniz.

Sağ üst köşede alt alta üç noktaya dokunduğunuz da Pil Kullanım kısmına erişebilirsiniz. İşte asıl mesele burada bizi karşılıyor olacak.

Benim kullanmış olduğum cihazda Ekran birinci sırada sizin kullanmış olduğunuz cihazlarda bu sıralama farklılık gösterebilir. Buradaki değerlerden kendinize sonuç çıkarabilirsiniz.

Pil Tüketimini Azaltma Yöntemleri

  • Ekran Parlaklık seviyesini otomatik mod dan çıkarınız. Işık yoğunluk durumuna göre kendiniz ayarlayınız.
  • Kullanmadığınız Fonksiyonları Kapatınız. Bunlar; Bluetooth, Wi-Fi, NFC, Mobil Veri, Konum vb.
  • Telefonlarınızda genellikle siyah tonlarda arka plan resmi kullanınız. Özellikle AMOLEİD ekranlarda bu gerçek anlamda şarj süresini uzatacaktır. Nedeni ise siyah renk de pikseller bu rengi üretmek için minimum güç sarf ediyor. Diğer ekran IPS ve diğerlerinde durum farklı olabilir. Fakat siyah renk arka plan her zaman size artı zaman olarak dönecektir.
  • Uygulama kullanım sonunda kapatınız. Uygulamalar arası geçiş ekranında uygulama bırakmayın.
  • Gereksiz Uygulamalardan kurtulun.
  • Bölgenizde iyi kapsama gücüne sahip bir Operatör kullanın.
  • Wi-Fi ağına bağlı olduğunuz zaman Mobil Veriniz kapalı olsun.
  • Mobil Veriniz açık olduğu zaman ve bulunduğunuz yerde Wi-Fi ağı mevcut değilse Wi-Fi bağlantı kapalı dursun.

  • Ayarlar dan Saat ayarlarına giderek otomatik olan tüm kısımları kapatınız.
  • Samsung cihazlarda bulunan, Always On Display Özelliğini kapatınız.

  • Gece ve Gündüz Modlarını kullanmaya özen gösteriniz. Diğer bir kısımda dediğim durum, SiYAH renk daha az şarj tüketimine sahip.
  • Cihazınızı mümkün oldukça uygun ve orjinal şarj aleti ve kablosu ile şarj etmeye özen gösteriniz.
  • Cihazınızı Şarj etmek için Şarjınızı %1 değerlerine kadar bitirmeyi bekletmeyin ve genellikle %30 – %40 civarlarında şarja takınız. Bunun amacı Bataryanın Sağlık değerlerini korumak.
  • Cihazınızı dış etiketlerden korumak için kullanmış olduğunuz kılıfı iyi bir malzeme yapısına uygun olanlardan tercih etmeye özen gösteriniz. Isınan cihaz daha çabuk şarj tüketir. Bu yüzden Yaz Aylarında kullandığınız kılıf önemli olacak sizler için.
  • Güç Tasarrufu Modunu Açın. Gerekli ayarları kendinize göre revize ediniz.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu