Haber Almanya ile Ukrayna'dan 1.13 milyar euroluk savunma anlaşması

Almanya ile Ukrayna'dan 1.13 milyar euroluk savunma anlaşması

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya ile savaşın üçüncü yılına yaklaşırken hayati önem taşıyan askeri yardımı artırmak ve ikili güvenlik taahhütlerini imzalamak üzere Almanya'ya indi. Ukrayna ve Almanya arasında 1.13 milyar euro değerinde hava savunması ve topçu silahlarına yönelik savunma anlaşmasının imzalandığı açıklandı.

Almanya Devlet Başkanı Volodimir Zelenski Kiev birliklerinin doğudaki Avdiivka kasabasına yaklaşan Rus güçlerini durdurmaya çalıştığı bir dönemde askeri desteği güçlendirmek için Almanya'ya gitti. Ukrayna insan gücü ve mühimmat stoğu sıkıntısıyla karşı karşıyayken, ABD askeri yardımı aylardır erteleniyor. Zelenski, Almanya'ya inerken sosyal medyada "İki önemli güne başlıyorum. Almanya ve Fransa'daki ortaklarla toplantılar, yeni anlaşmalar ve Münih Güvenlik Konferansı. Ukrayna için yeni bir güvenlik mimarisi ve yeni fırsatlar. Savaşın mümkün olan en kısa sürede Ukrayna'nın adil şartlarıyla sona ermesi ve kalıcı barışın sağlanması için her türlü çabayı gösteriyoruz." dedi.

ALMANYA İLK KEZ GARANTÖR DEVLET

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, "Ukrayna ile yaptığımız güvenlik anlaşması tarihi bir anlaşma. Almanya tarihinde ilk kez garantör devlet olarak hareket ediyor" dedi. Münih Paketi olarak adlandırılan paket, 120 bin mermi 122 milimetre kalibreli topçu mühimmatı ve bu yıl ilave 100 IRIS-T SLS füzesinin yanı sıra 2025'te teslim edilecek ikinci bir SkyNext hava savunma sistemini kapsıyor. Almanya Başbakanı Olaf Scholz da Ukrayna'ya kuvvetlerini güçlendirmesi ve gelecekteki olası saldırıları püskürtebilmesi için destek olacaklarını söyledi. Scholz, bugün gerçekleştirilen anlaşmanın ayrıca mayınların temizlenmesi gibi konularda da yardım edilmesini kapsadığını belirtti. ALMANYA YARDIMA DEVAM EDECEK Almanya bu anlaşma kapsamında Ukrayna'nın tamamen eski durumuna getirilmesi için uzun vadeli askeri destek sağlamayı planlıyor. Her iki ülke de anlaşmanın sağlanması için çalışmaya devam etme konusunda mutabakata vardı. Rusya'nın askeri operasyonlarının yaptırımlar ve ihracat kontrolleri yoluyla karşılığını bulması gerektiği konuşuldu. Rusya neden olduğu hasarın bedelini ödeyinceye kadar yaptırımlar devam edecek.

İki ülke arasındaki anlaşmanın 10 yıl boyunca geçerliliği sürecek.

 
Üst Alt