Android 14 Çıkış Tarihi; Özellikleri, Destekleyen Cihazlar ve Güncelleme Günlüğü

  • Konbuyu başlatan CaN
  • Başlangıç tarihi
  • 350

CaN

admin
Mesajlar
1,419
Tepkime
4,349
Puanları
113
Konum
Türkiye
:xxxayarlar: Android 14 Çıkış Tarihi; Özellikleri, Destekleyen Cihazlar ve Güncelleme Günlüğü

Google, her yıl yeni özellikler ve iyileştirmeler içeren yeni bir Android sürümü yayınlar. Bu yıl şu anda birkaç Android akıllı telefonda çalışan Android 13'e tanık olduk. Google, gelecek yıl Android 14'ü piyasaya sürmeyi planladığını tahmin etmek hiçte zor değil. Peki, Android 14 hangi özellikleri masaya getirecek? Destekleyen cihazlar hangileri olacak?

indir.jpeg

Android 14 Çıkış Tarihi

Android 13'ün kararlı sürümüyle Google, Android 14 üzerinde çalışmaya çoktan başladı. XDA Developers tarafından gün ışığına çıkarılan erken bir sızıntıya göre, Android 14'ün kod adı "Upside Down Cake" oldu. Bilmeyenler için Google, Android'in her sürümünü tatlı bir adla adlandırma eğilimindedir. Google'ın ne olursa olsun, trende ayak uydurduğunu görmek güzel.

Çıkış tarihine gelince, bununla ilgili resmi bir bilgi yok. Ancak, geçmiş olaylara dayanarak çıkış tarihini tahmin edebiliriz. Android 14, Mayıs 2023'te yapılacak olan Google I/O 2023'te yayınlanabilir. Ayrıca Geliştirici Önizlemesi Şubat 2023'te yayında olacak. Bu geliştiricilerin uygulamalarını yeni Android işletim sistemine uyarlamalarını sağlamak içindir.

Android 14 Özellikleri ve Güncelleme Takvimi

Peki ya özellikler? En azından şu ana kadar Android 14'e neler geliyor? Android 14'e ne geleceğini söylemek için henüz çok erken. Ancak, yeni nesil Android'e ne geleceğine dair bazı öngörülerimiz var. İşte Android 14'te göreceklerimizin bir kısmı.

1. Android 14, Android Beam Desteğini Kaldıracak
İlk olarak Android 4.0 Ice Cream Sandwich'te tanıtılan bir özellik olan Android Beam, artık Android 14'te desteklenmeyecek. Kullanıcıların fotoğraf, video ve diğer dosyalar gibi içerikleri iki Android cihaz arasında birbirine dokunarak kolayca paylaşmasına olanak tanıyor.

Android Beam özelliği, kullanıcıların iki Android cihaz arasında hızlı ve kolay bir şekilde dosya aktarması için harika bir yoldu. Ancak, Android Beam'in en son Android sürümlerinde sürekli desteğini haklı çıkaracak kadar kullanılmadığı görülüyor. Bu nedenle Google, özelliği Android 14 ve sonrasında kaldırmaya karar verdi. Android Beam kodunun tüm izleri, NFC çerçevesinden kaldırıldı ve bu, özelliğin gerçekten de Android 14'ten itibaren kaldırılacağını gösteriyor.

2. AV1 Kod Çözme için Zorunlu Destek
AV1 video codec bileşeni, mevcut endüstri standardı codec bileşeni VP9'dan %30'a kadar daha iyi sıkıştırma vaat ettiğinden, son zamanlarda büyük ilgi görmektedir. Bu nedenle Google, popüler mobil işletim sistemlerinin gelecek sürümü olan Android 14'te AV1 kod çözmeyi zorunlu hale getirmeyi planlıyor .

Bu hamle, Google'ın AV1 desteğini ilk kez bir gereklilik haline getirdiği için önemlidir. Giderek daha fazla cihaz geliştirilmiş performansından yararlanabileceğinden, bu şüphesiz yeni codec bileşeninin benimsenmesinde bir artışa yol açacaktır.

Hareketin ayrıca, daha düşük bit hızlarında daha yüksek kaliteli görsel deneyimler sunmak için geliştirilmiş sıkıştırmadan yararlanabilecek akış hizmetleri ve içerik oluşturucular için de etkileri var. AV1 diğer codec'lerden çok daha verimli olduğu için bu, veri tüketiminde bir azalmaya ve gelişmiş akış performansına yol açabilir.

3. Uydu Bağlantısı
iPhone 14 serisinde Uydu Üzerinden SOS özelliğinin kullanıma sunulmasıyla Google da buna doğru bir adım atacak gibi görünüyor. Google'ın bu özellik üzerinde çalıştığı ve Android 14 ile birlikte getirmeyi planladığı bildiriliyor. Android artık yerel olarak uydu bağlantısını destekleyerek kullanıcıların acil durumlarda iletişim kurmasına olanak tanıyacağından, bu bir oyun değiştirici olacak.

4. Kimlik Bilgileri HAL için Zorunlu Destek
Google, Android 14 ile birlikte Kimlik Bilgileri HAL (Donanım Soyutlama Katmanı) için de zorunlu destek getirmeyi planlıyor. Bu özellik, çevrimiçi hizmetler ve uygulamalar için güvenli kimlik doğrulamayı etkinleştirerek Android cihazlar için önemli bir güvenlik katmanı sağlıyor.

Kimlik Bilgileri HAL, kullanıcı verilerinin güvenliğini korumak için tasarlanmış donanım tabanlı bir kimlik doğrulama katmanıdır. Çevrimiçi hizmetlerin ve uygulamaların kimlik doğrulaması ve yetkilendirilmesi için güvenli ve güvenilir bir çözümdür. Bu katman, kullanıcıların birden fazla parolayı hatırlamak zorunda kalmadan hizmetlere ve uygulamalara güvenli bir şekilde giriş yapmasına olanak tanır.

Kimlik Bilgileri HAL, güvenli ve güvenilir olacak şekilde tasarlanmıştır. Android güvenliği için önemli bir adımdır ve kullanıcılara güvenli ve güvenilir bir kimlik doğrulama süreci sağlar. Bu özellikle kullanıcılar, çevrimiçi hizmetlere ve uygulamalara erişirken verilerinin güvende olduğundan emin olabilirler.

5. Katlanabilir Cihazlar İçin Daha İyi Destek
Son olarak, Android 14 güncellemesi, katlanabilir cihazlar için geliştirilmiş desteği de içermelidir. Bu, kullanıcıların katlanabilir cihazlarını Android'in en son sürümüyle kullanmalarını kolaylaştıracak. Yaklaşan Google Pixel Fold akıllı telefonunun sızdırılmış görüntülerini yakın zamanda gördüğümüz için bu daha mantıklı.

Android 14 Destekleyecek Cihazlar
Android 14, Pixel, Samsung, Nothing, OPPO, OnePlus ve diğer popüler modeller dahil olmak üzere çeşitli cihazlarla uyumlu olacak. Ancak, bu OEM'lerin tüm cihazları desteklenmeyecektir. En son Android işletim sistemini test etmekle ilgilenenler için Android 14, Şubat 2023'te geliştirici önizlemesi olarak sunulacaktır.

Geliştirici Önizlemesi ve hatta herkese açık beta yalnızca Pixel cihazları için geçerli olacaktır. Pixel 4 veya daha yenisine sahipseniz Android 14'ün erken önizlemesinin ve beta sürümlerinin keyfini çıkaracaksınız. OEM'ler, güncellemeyi genellikle resmi yayından 2-3 ay sonra getirir.

Google Pixel Android 14 Desteklenen Cihazlar:
Piksel 4
Piksel 4XL
Piksel 4a
Piksel 4a 5G
Piksel 5
Piksel 5XL
Piksel 5a
Piksel 6
Piksel 6a
Piksel 6 Pro
Piksel 7
Piksel 7 Pro
Piksel 7a (Gelecek)

Not: Yukarıdaki liste, Google'ın tüm Pixel akıllı telefonlarına 3 yıllık büyük Android güncellemeleri vaat ettiği güncelleme politikasına dayanmaktadır.
 
Etiketler
android 14 android sürüm guncelleme çıkış tarihi destekleyen cihazlar güncelleme özellikleri
Üst Alt