Haber Android 15 Özellikleri, Uyumlu Cihazlar, Çıkış Tarihi - Detaylı Bilgi

  • Konbuyu başlatan CaN
  • Başlangıç tarihi
  • 263

CaN

admin
Mesajlar
1,523
Tepkime
4,764
Puanları
113
Konum
Türkiye
Android-15-Features-Compatible-Devices-Launch-Date-and-More.jpg

Android 15, Android'in en yeni sürümüdür. Google, test uzmanları için Android 15'in ilk geliştirici önizlemesini duyurdu . İşletim sisteminin Ekim ayında yeni nesil Pixel telefonlarla birlikte piyasaya sürülmesi bekleniyor.

Bu yazıda Android 15 ile gelen değişikliklerin listesini, uyumluluğunu, çıkış tarihini, kurulumunu ve daha fazlasını inceleyeceğiz.

Android 15 Özellikleri ve Değişiklikleri

Android 15'in ilk geliştirici önizlemesi, yakında çıkacak Android işletim sistemine kısa bir bakış sunuyor. Öncelikle yeni bir Paskalya yumurtası var ve yakın zamanda piyasaya sürülen Android 14 QPR3 beta 1'e benziyor , evet, üçgen şeklindeki Vanilyalı Dondurma logosu Android 15'in yeni paskalya yumurtası.

Android-15-Easter-Egg.jpg

Android işletim sistemi uzmanı Mishaal Rahman, Android 15'in DP1'inde mevcut olan tüm değişiklikleri ayrıntılarıyla anlatan ayrıntılı bir konu paylaştı. İşletim sisteminin , kullanıcıların Bluetooth ayarlarına girmeden eşleştirilmiş cihazlar arasında hızlı bir şekilde geçiş yapmasına olanak tanıyan Android 14 QPR2'nin Bluetooth Hızlı Ayar iletişim kutusunu benimsediğini doğruladı .

Android-15-Features-2.jpg

Daha iyi görünürlük için uygulamaların kamera önizlemesinin parlaklığını artırmasına olanak tanıyan yeni bir Camera2 API'si var . Google, kullanıcıların cihazın ekranının tamamı yerine uygulamanın penceresini paylaşmasına veya kaydetmesine olanak tanıyan kısmi ekran paylaşımı desteğini ekler. Gelişmiş flaş gücü ayarları, fotoğraf çekerken meşale parlaklığını ayarlamanıza olanak tanıyan, kameraya gelen başka bir değişikliktir.

Android-15-Features-1.jpg

Dokunma teknolojisi için Google, klavye titreşimleri için yeni bir geçiş ekledi ; bunu Ayarlar > Ses ve titreşim > Titreşim ve dokunma bölümüne giderek açabilir ve etkileşimli titreşimler ayarları altında klavye titreşimleri için geçişi açabilirsiniz. Bunun dışında Android 15, Hızlı Ayarlar'da parlaklık kaydırıcısı için dokunsal geri bildirim alıyor.

Android-15-Features-3.jpg


Google, Bildirim bekleme süresi
adı verilen oldukça kullanışlı bir özellik ekler . Bu özellik sayesinde aynı uygulamadan art arda bildirim almanız durumunda bildirim hacmi giderek azalıyor.


Android-15-Features-4.jpg

Katlanabilir telefonlar için, katlanan uygulamaları kullanmaya devam etme özelliği Android 14 QPR1'de kaldırıldı. Ancak bu özellik Android 15'in DP1'iyle geri dönüş yapıyor. Bunun dışında güncelleme, Pixel Fold için Yukarı Kaydırarak Devam Etme özelliğini de getiriyor , uygulamayı kullanmaya devam etmek için ön ekranda yukarı kaydırabilir veya ekran kilidinin açılması için birkaç saniye bekleyebilirsiniz.

Android-15-Features-5.jpg

Diğer değişikliklere geçince, ilk geliştirici önizlemesi, Özel Korumalı Alanın en son sürümünün yanı sıra, uzantı düzeyi 10'a kadar olan Android AD Hizmetlerinin en son sürümünü içerir. Android 15, fitness, beslenme ve daha birçok alanda yeni veri türleri için destek ekleyen, Android Health Connect için SDK uzantısı sürüm 10'a sahiptir.

Android 15 geliştirici önizlemesi, sanal MIDI uygulamaları için Evrensel MIDI Paketleri (UMP) desteği alarak kompozisyon uygulamalarının sentezleyici uygulamalarını tıpkı bir USB MIDI 2.0 cihazında olduğu gibi sanal bir MIDI 2.0 cihazı olarak kontrol etmesine olanak tanır.

Android 15 Uyumlu Cihazlar

Android 15, Pixel 6, Pixel 7 ve Pixel 8 serisiyle uyumludur; bu, Snapdragon destekli Pixel 5a ve daha eski modeller için desteğin kesildiği anlamına gelir. Telefonların dışında işletim sistemi Pixel Tablet ve Pixel Fold ile de uyumlu. İşte Android 15 destekli cihazların tam listesi.
  • Piksel 6
  • Piksel 6 Pro
  • Piksel 6a
  • Piksel 7
  • Piksel 7 Pro
  • Piksel 7a
  • Piksel 8
  • Piksel 8 Pro
  • Piksel Katlama
  • Piksel Tablet

Android 15 Lansman Tarihi

Google, Android işletim sisteminin bir sonraki sürümü olan Android 15'in yayın zaman çizelgesini resmi olarak paylaştı. Mevcut zaman çizelgesi, ilk genel beta sürümünün Nisan ayında planlandığını gösteriyor. İkinci beta sürümün Mayıs ayında Google'ın yıllık geliştirici konferansı etkinliği Google I/O'da planlanması planlanıyor.

Android-15-Release-Date.jpg

Platform Kararlılığı betalarının üçüncü betayla birlikte Haziran ayında yayınlanması bekleniyor. Nihai sürümün kesin çıkış tarihi belirtilmezken Ekim ayında Pixel 9 akıllı telefonlarla birlikte piyasaya sürülmesi bekleniyor.

Beta Nasıl Kurulur?

Şu an itibariyle Android 15 geliştiricilerin kullanımına sunuldu, geliştiriciyseniz geliştirici önizlemesini uygun Pixel cihazınıza manuel olarak yükleyebilirsiniz.

Android 15 DP1'i yüklemek için önyükleyici kilidinin açılmasının bir zorunluluk olduğunu, güncellemenin yüklenmesinin de tüm verileri yok edeceğini unutmayın; bu nedenle güncellemeyi yüklemeden önce bir yedek aldığınızdan emin olun.

Eğer düzenli bir kullanıcıysanız güncellemeyi Pixel akıllı telefonunuza yüklememenizi öneririm, en azından ilk genel betayı bekleyebilirsiniz. Muhtemelen daha az arabalı olacak ve düzenli kullanıma daha uygun olacaktır.
 
Mesajlar
16
Tepkime
50
Puanları
13
Genel olarak işe yarar özellikler gelmediğini söylesemde Camera2 API fena değil.

Bunun yanı sıra cihazın güncel olarak kalır.
 
  • Beğen
Tepkiler: CaN
Mesajlar
7
Tepkime
6
Puanları
3
Konum
K.Maraş
Eline emeğine yüreğine sağlık.
 
  • Beğen
Tepkiler: CaN
Etiketler
android 15 özellikleri çıkış tarihi detaylı bilgi uyumlu cihazlar
Üst Alt