Nasıl Yapılır? Android Telefonunuz Neden Aşırı Isınıyor - Nasıl Düzeltilir?

  • Konbuyu başlatan CaN
  • Başlangıç tarihi
  • 613

CaN

admin
Mesajlar
1,522
Tepkime
4,762
Puanları
113
Konum
Türkiye
20231229_151236.jpg

Android telefonların aşırı ısınması cihazınızın en büyük düşmanıdır. Akıllı telefonlar genellikle uzun süreli kullanımdan sonra ısınır. Ekrana ve arkaya dokunarak bunu hissedebilirsiniz. Güçlü görevleri şarj ederken veya işlerken iyi bir iç sıcaklığa ihtiyaç duyar. Bazen mobil cihazın normal sıcaklığı korunamadığında bu sorun mobil cihazın patlamasına neden olur. Bu sadece akıllı telefonlarla ilgili değil. Dizüstü bilgisayarlar ve bilgisayarlar da zamanla ısınır. Büyük oldukları için üretici, işlemcilerini soğutmak için bir fan sağlar ki bu, cep telefonları için imkansızdır.

Herhangi bir elektronik cihaz ısınabilir. Bu normal olmasına rağmen, Telefonunuz her seferinde aşırı ısınıyorsa, bunu çok ciddiye almanız gerekir. Telefonunuzun pil ömrünü etkileyecektir ve her an patlayarak vücudunuza ve çevrenize zarar verebilir. Bu eğitimde Android Telefonunuzun Neden Aşırı Isındığı (Ve Nasıl Düzeltileceği) tartışılacaktır. Ancak bundan önce Telefonumun neden aşırı ısındığını bilmelisiniz.

Android Telefonlar Neden Aşırı Isınıyor?​

Telefonunuzun aşırı ısındığını fark ettiniz mi? Android Telefonun aşırı ısınması, milyonlarca telefon kullanıcısının karşılaştığı en yaygın sorundur. Çoğu durumda, bunu oyun oynadığınızda, film izlediğinizde, internette gezindiğinizde, arama yaptığınızda ve uzun süre boyunca sürekli şarj ettiğinizde yapar. Yani temel olarak daha fazla enerji gerektiren ağır işler yaptığında ısındığını söyleyebiliriz. Telefonunuzu güneş ışığı gibi sıcak bir ortama koyduğunuzda da sıcak bulabilirsiniz.

Bazen telefonumun neden aşırı ısındığını merak edebilirsiniz . Önemli hasara veya büyük sorunlara neden olur. Android Telefonun aşırı ısınmasının belirli bir nedeni yoktur . Arızalı bir pil, CPU'nun aşırı ısınması veya başka bir dahili nedenden kaynaklanıyor olabilir. Şimdi okul günlerinizde öğrendiğiniz akım ve elektrik konusunu hatırlayalım. Hepimiz enerjinin depolandığını biliyoruz, ancak bir kısmı çevreye kayboluyor. Oyun oynarken, film izlerken ve internette gezinirken enerji boşa harcanır ve bu nedenle Telefon aşırı ısınır.

Aşırı Isınma Cihazlar Telefonun performansını yavaşlatabilir. Bu, Telefonun gecikmesine neden olabilir. Aşırı ısınma durumunda, telefon sıcaklığı düşene kadar telefon cihazları otomatik olarak kapanır. Yani önemli bir görüşme yapıyorsanız önemli mesajlar sorunlara neden olur.

Zamanla telefonun bataryasının iç direnci artar (bu normaldir) ve bu direnci aşmak için daha fazla güç tüketilir. Sürekli bir enerji akışı sağlamak için akünün deşarjını hızlandırır ve aşırı ısınır. Bu da pil ömrünün kısa olmasına neden olur.

Telefonum Neden Isınıyor ve Pili Çabuk Bitiyor?​

Bir Android telefonun aşırı ısınmasının birden fazla nedeni vardır . Ancak devam etmeden önce sıcak ile soğuğu nasıl ayırt edeceğinizi bilmelisiniz. Çoğu kişi telefonun ısınmasının, telefonunuzun aşırı ısındığı anlamına geldiğini düşünür. Ama aslında gerçek değil. Örneğin, tam aksiyonlu, tam aksiyonlu HD grafikli bir oyunu 15 dakika boyunca oynarsanız bu normaldir.

Akıllı telefonlar için normal Sıcaklık nedir? Sıcaklıklar 32-95 Fahrenheit derece veya 0 ila 35 santigrat derece arasındadır. Yüksek grafikli uygulamaları ve oyunları şarj ederken veya çalıştırırken, sistemin üst sınırı aşması Telefonun aşırı ısınması olarak kabul edilir.

Telefonun aşırı ısınmasının nedenini bulmak için Google'da arama yaptığınızda, Telefonun aşırı ısınmasını azaltmak için eski çözümlerle sonuçlanır:
  • Çok fazla oyun oynuyorsun.
  • Ekranınızın parlaklığı çok yüksek
  • Wi-Fi'niz uzun süredir bağlı.
Ancak yukarıdaki nedenlerin tümü bugün piyasadaki en yeni akıllı telefonlar için işe yaramıyor. Akıllı telefonunuzun ısısını azaltmak istiyorsanız okumaya devam edin.

Hatalı Uygulamalar

Hatalı uygulamalar, "Cihazlar aşırı ısınıyor" mesajlarının ve uygulamanın kapanmasının nedenlerinden biridir . Bu, uygulama uygulamasında bazı hataların mevcut olduğu anlamına gelir. Yani belki bu uygulamalar arka planda çalışıyor ve sistem kaynaklarını tüketiyor olabilir. Buggy uygulamasında bazı güncellemeler olacak. Böylece bu uygulamalar düzenli olarak güncellenebilir. Ve kullandığınız bu uygulamaların daha yeni sürümleri Telefonunuzun aşırı ısınmasına neden oluyor.

Bu sorun iki şekilde çözülebilir:
  • Güncellemeleri kontrol edin: Yeni sürümde bazı hatalar giderildi.
  • Uygulamaların yüklemesini kaldırın: Arka planda düzenli olarak çalışan ve telefonun aşırı ısınmasına neden olan hatalar içeren uygulamaları cihazınızdan kaldırın.
Akıllı telefonunuzdan arkadaş uygulamalarını yükledikten sonra. Telefonunuzu yeniden başlatmayı unutmayın. Aşırı ısınma sorununu çözmezse başka bir yöntem denemelisiniz.

Telefon Şarj Edilirken Aşırı Isınıyor​

Telefonun aşırı ısınmasını azaltmanın bir başka iyi yolu da pil durumunu ve şarj kablosunu dikkate almaktır. Eski bir telefonunuz varsa, birden fazla kez aşırı şarj etmekten kaçınmalısınız. Unutmayın, %100 şarjdan kaçının. Telefonunuzu düzenli olarak şarj etmek akıllı telefonunuzu ısıtabilir ve Telefonu yavaşlatabilir.

Kalitesiz şarj kablosu, hasarlı Pil ve bağlantı noktası sorunları gibi akıllı telefonun ısınmasına neden olabilecek aşağıdaki şeyleri kontrol etmelisiniz.
Yani bu sorunlardan kaçınmak için aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz:
  • Pili değiştirin
  • Ana adaptörü ve ilgili kabloyu değiştirin
  • Şarj noktasını onarın

Yoğun Kamera Kullanımı

Günümüz pazarındaki akıllı telefonlar, HD videolar kaydetmenizi sağlayan HD video kameralarla birlikte geliyor. Yani cihazın kamerası uzun süre video kaydederse aşırı ısınabilir. Olası tüm nedenlerden dolayı çalışmıyor.
Telefonun aşırı ısınmasını azaltmak için aşağıdakileri yönetmelisiniz:
  • Seçilen Çözünürlük: Telefonunuzdaki düşük çözünürlüğü seçer.
  • Uzun Süreli Kamera Kullanımı: HD video ve fotoğraf kaydetmek için akıllı telefon kameralarının uzun süre kullanılmasından kaçınılmalıdır.
  • Ekran Parlaklığı : Telefon ekranının parlaklığını azaltın.
Örneğin: HD video oynatmak, daha fazla sistem kaynağı kullandığından Telefonun aşırı ısınmasına neden olur. Bunlar “ Telefonum neden ısınıyor ve pili bitiyor” sorusunun en önemli nedenlerinden bazıları.

Android Telefonun Aşırı Isınması Nasıl Önlenir?​

Aşırı ısındığında Android telefonunuzu soğutmanıza yardımcı olabilecek bazı önemli ipuçlarını burada bulabilirsiniz. Bu, Telefonumun aşırı ısınmasını nasıl durdurabilirim?

Her seferinde şarj etmeyin​

Telefonunu her zaman şarjda tutan insanlardan mısınız? Tehlikelidir, özellikle de onu gece boyunca şarjda bırakırsanız. Aşırı şarj, Telefonun aşırı ısınmasının ana nedenlerinden biridir. Bu hatadan kaçınmalısınız. Aksi halde cihazınızın pil ömrü zarar görebilir. İşte Şarj sırasında Telefonun aşırı ısınması nasıl durdurulur?

Pil şarj olurken enerjiyi emer. Fazla enerji ondan dağıtılacak ve ısı üretecektir. Sürekli şarj aynı zamanda pili de tüketebilir ve vücudunuza ve temas ettiği her şeye zarar verebilir. Aslında bu üreticinin hatası ama küçük bir önlem sizi bu kadar büyük bir trajediden kurtarabilir.

Unutulmaması gereken bir diğer önemli nokta da, %100 pil elde etmek için Telefonunuzu şarj etmeyin. Sadece %80'e yakın tutun ve Telefonunuzu şarj sırasında aşırı ısınmak için kullanmayın.

Kullanılmayan uygulamaları kaldırın​

Uygulamalar Android telefonları ısıtan bir diğer önemli şey. Ne kadar çok uygulamanız varsa, o kadar fazla ısı üretilecektir. Tüm uygulamaların çalışması için RAM'de bir miktar boş alana ihtiyacı vardır. Birden fazla uygulamanın aynı anda çalıştırılması CPU üzerindeki baskıyı artıracak ve ısınmasına neden olacaktır. Uygulamalar arka arkaya çalışsa sorun olmaz ama aslında aynı anda çalışırlar ve Telefonunuzu kullanmadığınızda bile arka planda çalışırlar.

Bu sorunu çözmek için artık kullanılmayan uygulamaları kaldırabilirsiniz. Bu tür işe yaramaz uygulamaları bulmak için genellikle Telefonumu kontrol ediyorum ve hafızada yer açmak için bunları kaldırıyorum. Facebook, Instagram, Flipkart ve diğer haber uygulamaları ana suçlular. Gereksiz yer kaplıyorlar. Web sitesine, uygulamalarını kullanmak yerine doğrudan birincil tarayıcınızdan erişmek daha iyidir.

Önbelleğe alınmış verileri silerek bir miktar RAM alanı boşaltabilirsiniz. Bunun için “Ayarlar > Depolama” kısmına gidin ve ardından OK butonunun ardından “Önbelleğe Alınmış Veriler” seçeneğine tıklayın.

Telefonunuzu sıcak bir yere koymayın​

Android telefonlar doğrudan harici ısıya maruz kaldığında aşırı ısınır. Basit bir test yapın. Öncelikle Telefonunuzu güneş ışığına koyun ve ardından sıcaklığını hissedin. Bir süre sonra aynı süre boyunca normal sıcaklıkta tutun ve ardından sıcaklığı tekrar not edin. Sonuçlar kendileri adına konuşacaktır. Birincisi ısıtılacak ve ikincisi normal olacaktır.

Android Telefonunuzu sıcaklığın yüksek olduğu (örneğin 40 derecenin üzerinde) sıcak yerlere koymaktan kaçınmalısınız. Telefonunuzun aşırı ısındığını fark ettiğinizde, birkaç dakika boyunca klima veya soğutucu altında serin bir yere koyun; otomatik olarak normal sıcaklığa soğuyacaktır. Aksi halde soğutmayın, donabilir ve çalışmayı durdurabilir (lol).

Servis merkezine gidin​

Sorun ciddiyse, Telefonunuzu bir servis merkezinde kontrol ettirmelisiniz. Test etmek için daha gelişmiş araçlara sahipler ve size sorunun gerçek nedenini, kaynağını ve ondan nasıl kurtulacağınızı anlatabilirler. Ayrıca pili ve şarj cihazını test edin. Bazen aşırı ısınmanın ana nedeni yerel çevre birimlerinin kullanılmasıdır. Örneğin, yerel bir Çin şarj cihazı kullanıyorsanız, cihazınızın pil ömrünü tüketebilir ve gereksiz ısınmaya neden olabilir. Yalnızca orijinal firma ürünlerini kullanmalısınız. Telefonunuz garanti kapsamındaysa mümkünse yeni bir parça alın.

Telefonu Kapatın​

Anında ısınma için Telefonu kapatmak iyi bir çözüm olacaktır. Nedeni çok basit. Telefon kapalıyken ekran, uygulamalar, internet ve diğer şeyler pili kullanmaz. Bu sayede ısı kaybı olmaz.

Şarj olurken kapatabilirsiniz. Bu, şarjı hızlandıracak ve pilinizin sağlıklı, güvenli ve uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır.

Gereksiz şeyleri kapatın​

Deneyler ve araştırmalar, interneti uzun süre kullanmanın cihazınızın ısınmasına neden olacağını göstermiştir. Wi-Fi, Mobil Veri, NFC, Konum, Bluetooth ve Hotspot kullanmamak gibi gereksiz tüm şeyleri kapatmalısınız. Mobil verilerini her zaman açık tutan birçok insan gördüm.

Sinyal göndermek ve almak için kullanılan tüm bu şeyler pilin en büyük düşmanıdır. Sinyal düşük olduğunda, cihazınız iyi bir giriş elde etmek için daha çok çabalayacak ve bir süre sonra ısınacaktır. Bu nedenle Telefonunuzu sinyal kalitesinin iyi olduğu bir yerde saklamanız önerilir.

Ekran parlaklığı ısınmaya neden olan bir diğer önemli faktördür. Düşük parlaklık gözler için iyi olmasa da ortalama seviyede tutun ki telefonunuzun sağlığına iyi gelsin. El feneri ve kamerayı uzun süre kullanmayın.

Video ve oyun oynamayı bırakın​

Android telefonlar HD video izleme konusunda iyidir ve hatta NFS, Temple Run vb. gibi yüksek çözünürlüklü oyunları bile oynayabilirler. Ancak daha önce de belirttiğimiz gibi uzun süre oyun oynamak ve video izlemek Telefonunuzu ısıtacaktır. Bunun nedeni, oyunların ve videoların sorunsuz çalışması için yüksek bellek alanı ve grafik gerektirmesi, CPU yükünün artması, daha fazla pil ömrü tüketmesi ve aşırı ısınmadır.


Yani onlarla oynamayı bırakman mı gerekiyor? Android cihazları satın almanızın tek nedeni bu olabilir ve onları çalıştırmazsanız hiçbir işinize yaramaz. Boyutu küçük olan hafif oyunlar oynamayı deneyin. Bunları çalıştırırken veya benzeri aktiviteleri gerçekleştirirken, cihazınızın soğuması için birkaç dakika dinlendirmelisiniz. Kapatın veya kilitleyin ve serin bir yerde saklayın.

Yeni bir pil ve şarj cihazı alın​

Son olarak eski Android pilinizi ve şarj cihazını yenisiyle değiştirmeyi deneyin ancak yine de yalnızca orijinal ve aynı şirket ürünlerini aldığınızdan emin olun. Çoğu durumda, aşırı ısınan telefonların ana nedeni hatalı piller ve şarj cihazlarıdır . Piliniz kalınlaşmışsa veya ortasından şişmişse hemen değiştirin. Piliniz dahiliyse veya çıkarılamıyorsa bir servis merkezini ziyaret edin

Birkaç ipucu daha

İşte bilmeniz gereken birkaç yararlı ipucu daha: Telefonumun aşırı ısınmasını nasıl önleyebilirim.
  • Üçüncü taraf uygulamaları kullanın: Google Play Store'da, arka planda çalışan gereksiz görevleri/uygulamaları sonlandırabilen ve CPU'nun aşırı ısınmasını otomatik olarak soğutabilen birçok uygulama mevcuttur. Bu tür uygulamalar aynı zamanda şarj hızını artırdığını da iddia ediyor. İyi örnekler Clean Master ve Coolify'dır.
  • Virüsleri temizleme: Virüsler arka planda çalıştıkları ve CPU'ya gereksiz yük yükledikleri için genellikle CPU'yu aşırı ısıtırlar. Kötü amaçlı yazılımları kaldırmak için SD kartınızı ve telefon belleğinizi düzenli olarak taraymalısınız. Ayrıca bilinmeyen kaynaklardan uygulama yüklemeyin.
  • Telefon kapağını çıkarın : Kapaklar cihazınızın boğulmasına neden olabilir. Genellikle iyi yalıtkan olan ve ısının içlerinden geçmesini önleyen plastik ve deri malzemelerden yapılırlar. Mümkün olduğunda bunları kaldırmak en iyisidir.
  • Güvenli Modu Kullan: Android Telefonunuzu, tüm üçüncü taraf uygulamaları ve widget'ları devre dışı bırakacak Güvenli Modda yeniden başlatabilirsiniz.
 
Mesajlar
2
Tepkime
1
Puanları
3
Konum
Samsun
Güzel anlatım olmuş. Denilenlerin gerçekten telefon ile çok alakası var bunları dikkatlice okuyunca ısınmanın nedenleri belli oluyor
 
  • Beğen
Tepkiler: CaN

CaN

admin
Mesajlar
1,522
Tepkime
4,762
Puanları
113
Konum
Türkiye
Güzel anlatım olmuş. Denilenlerin gerçekten telefon ile çok alakası var bunları dikkatlice okuyunca ısınmanın nedenleri belli oluyor
Rica ederim hocam beğenmenize sevindim.
 
Mesajlar
16
Tepkime
50
Puanları
13
-20° derecelik alana girip çıkıyorum. Cihaz performansı değişmiyor 😁
 
  • Beğen
Tepkiler: CaN

CaN

admin
Mesajlar
1,522
Tepkime
4,762
Puanları
113
Konum
Türkiye
Mesajlar
16
Tepkime
50
Puanları
13
Şöyle bir problem ortaya çıkıyor. Şarj aşırı soğuktan yavaşlatıldı telefon ısınınca normale dönecek diye bir bildirimden başka problem yok.

Sıcak şeyin üzerine koyuyorum. Çünkü ısıyı soğuran kılıf kullanıyorum
 
  • Beğen
Tepkiler: CaN
Etiketler
android telefon isınıyor nasıl düzeltilir android telefonunuz neden isınıyor telefon ısınma sorunu çözüm
Üst Alt