Haber Başörtüsü teklifi TBMM Anayasa Komisyonu’nda kabul edildi

Mesajlar
0
Tepkime
364
Puanları
83
Başörtüsü teklifi TBMM Anayasa Komisyonu’nda kabul edildi

Başörtüsüne anayasal güvence getiren ve evlilik birliğini tanımlayan Anayasa değişikliği teklifi TBMM Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi. CHP ve İYİ Parti'nin "dini inancı sebebiyle" ifadesinin tekliften çıkarılmasını istediği önerge ise AK Parti ve MHP'nin oylarıyla reddedildi.

Başörtüsüne anayasal güvence getiren ve ailenin korunmasına ilişkin anayasa teklifi, Meclis Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi.

Teklifin görüşmelerinde ise iktidar ile muhalefet arasında gerginlik yaşandı. Değişiklik önergeleri kabul edilmeyen CHP ve İYİ Parti milletvekilleri komisyonu terk etti.

CHP ve İYİ Parti, Anayasa'nın 24'üncü maddesi üzerinde değişiklik öngören maddede değişilik yapılmasını istedi.

Muhalefet, birinci maddede yer alan "dini inancı sebebiyle" ibaresinin anayasanın laiklik ilkesine aykırı olduğunu savundu. Söz konusu ifadenin ’"Tüm kadınların başını örtme ya da örtmeme özgürlüğü" şeklinde değiştirilmesi istendi.

Görüşmeler sırasında İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, "Bu meselenin artık sonsuza kadar gündemden çıkmasını istiyoruz. Ama metindeki sıkıntıyı gidermemiz lazım. Teklifimiz kabul edilirse sonuna kadar destek vermeye hazırız. Bu meseleyi dini inanca bağladığımız zaman başörtülü kadınlarımız sıkıntı yaşayabilir." dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Bülent Tezcan da "Gerçek anlamda bir çözüm getirilmesi gerekiyorsa sunduğumuz önerinin kabul edilmesi gerekir." ifadelerini kullandı. MHP Genel Başkan Yardımcısı ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Fethi Yıldız ise "Dini inancı nedeniyle başını örteni kaldıralım istiyorsunuz. İnancı sebebiyle başını örtmenin sakıncasını anlatacak , ikna edecek birisi var mı? Zaten dini inancı sebebiyle biz bu düzenlemeyi getiriyoruz." diye konuştu.

MUHALEFET ÜYELERİ KOMİSYONU TERK ETTİ

CHP ve İYİ Parti'nin önergesi AK Parti ve MHP tarafından reddedilince Millet İttifakı ortakları komisyonu terketme kararı aldı.

İktidar ile muhalefet arasında uzlaşma sağlanamamasına rağmen teklif, AK Parti ve MHP'nin oylarıyla komisyonda kabul edildi.

KOMİSYONDA KABUL EDİLEN BAŞÖRTÜSÜ TEKLİFİ NE İÇERİYOR? Teklifle, Anayasa'nın 24'üncü maddesine iki fıkra eklenecek. Düzenlemeyle, temel hak ve özgürlüklerin bir kadının başının örtülü veya açık olmasına bağlanamayacağı vurgulanacak. "Hiçbir kadın dini inancı sebebiyle, başını örtmesi ya da tercih ettiği kıyafet ile eğitim, öğretim, kamu, temel hak ve özgürlüklerden yararlanmaktan yoksun bırakımamaz." ifadesi yer alacak. Yapılan değişikle ayrıca, Anayasa'nın 41'inci maddesine "Evlilik birliği ancak kadın ve erkeğin evlenmesiyle kurulabilir." ibaresi eklenecek.

TEKLİFİN YASALAŞMASI İÇİN 400'ÜN ÜZERİNDE OY GEREKİYOR Teklif komisyonda kabul edildi ancak Genel Kurul'da kabul edilebilmesi için 400'ün üzerinde milletvekilinin oyu gerekiyor. Düzenlemenin referanduma götürülebilmesi için ise 360 ile 400 milletvekilinin destek vermesi lazım. Referandum eşiği altında bir oy alması durumunda ise Anayasa teklifi kabul edilemeyecek.

CHP GÜNDEME GETİRMİŞTİ Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) başörtüsüne yönelik kanun teklifinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, anayasa değişikliğiyle bu işin düzeltilmesi gerektiğini ifade etmişti. Açıklamanın ardından muhalefet partilerini ziyaret etmiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bu konu hakkında bilgi vermişti. Hazır hale getiren teklif, Meclis'e sunulmuştu. Ancak Bütçe Görüşmeleri nedeniyle Aralık ayının 16'sından sonra ele alınması bekleniyor.
 
Üst Alt