Haber Dev kazanlarda odun ateşiyle hazırlanıyor: Kışın sofralarda yerini alacak

Dev kazanlarda odun ateşiyle hazırlanıyor: Kışın sofralarda yerini alacak

Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde dut hasadının ardından geleneksel pestil yapımına başlandı.

3D6fpPHFLECsGbpjoN3LYQ.jpg

Kemaliye’de bu kez kazanlar dut pestili için kaynadı. Bölge halkı tarafından her yıl yaz aylarında yapılan dut pekmezinin ardından, olgunlaşan dutlardan kış aylarında tüketilmek üzere pestil hazırlığı başladı.
SZWw5nOoyEesl2MW-ehpQg.jpg

Ağaçlardan silkelenerek toplanan dutlar, temizlendikten sonra dev kazanlarda odun ateşiyle saatlerce kaynatılıyor. Elde edilen şıra, unla birlikte hamur kıvamına getirilerek tekrar pişiriliyor. Kıvam alan karışım, tahta kaşık ve kepçelerle bezlerin üzerine dikkatlice yayılıyor.
X-HOqxfP1ky4yhgeR2vqhA.jpg

Bez üzerine serilen pestil, güneş altında iki gün boyunca kurumaya bırakılıyor. Kuruduktan sonra ıslatılarak bezlerden ayrılan pestiller, kışa saklanmak üzere tahta sandıklara yerleştiriliyor.
WV6u1QQhZkCQX03QzbElSg.jpg

Erzincan’da sıcak havaların etkisini artırmasıyla birlikte bu geleneksel yöntemle yapılan pestil, hem sağlıklı hem de doğal bir kışlık besin olarak sofralarda yerini alıyor.
Ziyaretçiler Göremez, Görmek için Giriş yap veya üye ol.
 
Geri
Üst Alt