Haber Fabrika gibi okul: Öğrenciler hem öğreniyor hem de para kazanıyor

Mesajlar
0
Tepkime
364
Puanları
83
JYWWuEymG0uIDhA8q2Gm6Q.jpg

Bursa'da, 1891'de kurulan, Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, hem besledikleri tavukların yumurtalarını satıp gelir elde ediyor, hem de ektikleri sebzelerin hasadını yapıyor. Okulda, 102 çeşit ürün yetiştirilip satılıyor. 1 milyon lira ciro yapılan satışlardan, öğrencilerin de 400 ile 1000 lira arasında değişen kazanç sağlıyor.

L9A-zDyekEq8D-NNBDq9WA.jpg

45 öğretmen ile 600 öğrenciye eğitim verilen Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde, 'Yiyecek', 'İçecek ve Gastronomi', 'Laboratuvar Hizmetleri', 'Gıda Teknolojileri', 'Hayvan Sağlığı ve Tarım Teknolojileri' olmak üzere 5 alan bulunuyor.
ueE4di2d4E2_VR_6ctrtZg.jpg

Öğrenciler, bir yandan besledikleri tavukların yumurtalarını satarak gelir elde ediyor, bir yandan da ektikleri sebzelerin hasadını yapıyor.
nZTMJLS5mEGFzxMi-qJt9A.jpg

Bu yıl üretime başlanan okulda, kurutulmuş gıda, sirke, salça, tarhana, erişte, yumurta, sebze-meyve, süs bitkisi, çiçek yağı, zeytinyağı ve tıbbi aromatik bitkilerin de aralarında olduğu 102 çeşit ürün yetiştirilip satılıyor.
SlOn5XFAUkelsruIX9dFyQ.jpg

1 milyon lira ciro yapılan satışlardan, öğrenciler de 400 ile 1000 lira arasında değişen kazanç sağlayıp harçlıklarını çıkarıyor.
WAhfLPA-mU6HT-mz068FYA.jpg

Teorik eğitimin yanında uygulamalı eğitime önem veren okul yönetimi, 'Hayvan Sağlığı' bölümü öğrencileriyle yumurta üretimi yapıyor. Yaklaşık 3 bin tavuğun beslendiği okulda, her gün elde edilen yaklaşık 2 bin 500 yumurta, hem toptan hem de perakende olarak satılıp döner sermayeye kazanç sağlıyor. Bu şekilde hem okul kazanıyor hem de öğrenciler aile ekonomisine katkı sağlıyor.
YGkJeyyCsUCdwG0NjwBDJg.jpg

Teorik eğitimin yanı sıra uygulamalı eğitimle öğrencilerin gelişimine katkı sağlamaya çalıştıklarını belirten Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı Alan Şefi Veteriner Hekim Eray Şentürk, "Kümesimizde yaklaşık 3 bin tane tavuğumuz var. Döner sermaye kapsamında elde edilen kara göre öğrencilerimiz de kazanç elde ediyorlar. Yaklaşık 2 bin 500 adet yumurta elde ediyoruz. Burada beslemesinden toplanılmasına, paketlenmesinden sevkiyatına kadar her aşamasında öğrencilerimiz yer alıyor. Fiyatlarımız piyasaya göre bir nebze daha uygun" diye konuştu.
eNQAMx_QrUGQDKTavM82AA.jpg

Okulda 5 alanda eğitim ve öğretim yaptıklarını belirten Hamidiye Mesleki ve Teknik Lisesi Müdür Başyardımcısı Nevin Günlemeç Kurutaş, 350 dönüm arazide tam zamanlı ekim faaliyetleri olduğunu söyledi.
5S2i4R03wkGSNWY5ps5e9g.jpg

Kurutaş, "Mevsim gereği lahanalarımız, kerevizimiz, rokamız, marulumuz, soğanımız ekili. Tüm sebzeleri ekiyoruz. Aynı zamanda mevsiminde arpa, yulaf ekiyoruz. Ayrıca seralarımızda süs bitkileri ekimi yapıyoruz" dedi.
MWYlBEBMs0WRrGJ0UjyvAg.jpg

wcFA_BpyWE6_dNstzw4qJQ.jpg

zuYXgsYYCkecC_CPxa-ZAA.jpg

qAjS4IeX_0u6E5e-e-dNKw.jpg

pHpHVppeNEy_7yT_szZ3fA.jpg

TMr0FMjYPUONnbIE8zJxYw.jpg

 
  • Beğen
Tepkiler: CaN

Benzer konular

Etiketler
bursa hamidiye lisesi meslek okul
Üst Alt