Haber Galata Kulesi’nde restorasyon: 270 kiloluk alem 4 parça halinde indirilecek

Galata Kulesi’nde restorasyon: 270 kiloluk alem 4 parça halinde indirilecek

Galata Kulesi’nde 1 Kasım’da başlayan restorasyon çalışmaları sürüyor. Çalışmalar kapsamında kulenin seyir terası, ziyaretçilere kapatıldı. İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü Yüksek Mimar Restorasyon Uzmanı Nevhiz Deniz Koyukan, kulenin bakır aleminin 4 parça halinde aşağı indirileceğini söyledi. Koyukan, özel bir mekanda altın varak işçiliği yapılacağını anlattı.

lf7wioOXEESwaft2zkMwAA.jpg

1349 yılında inşa edilen, İstanbul’un simge yapılarından Galata Kulesi’nde restorasyon çalışması başladı.
ArcwjkRjIkm2k6xNSJqkaw.jpg

674 yaşındaki kulede 1 Kasım’dan itibaren devam eden çalışmalar kapsamında yalnızca 8’inci katta bulunan seyir terası bölümü geçici olarak ziyaretçiye kapandı.
ZdS3f-qR0kuIt6SPO9lU3A.jpg

Kuşların göç dönemi dikkate alınarak başlayan çalışmalarda, hem çevre esnafı hem de ziyaretçileri etkilememek için kulenin dış cephesine iskele kurulmadı.
JIVjMP6Cu0W3Ck5tJSSxkg.jpg

Külahında bulunan kurşun kaplamaların ve dış cephenin yenileceği çalışmaların ayrıntılarını İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü Yüksek Mimar Restorasyon Uzmanı Nevhiz Deniz Koyukan anlattı.
RJrRGqzNfUmFxlEgvXH9Tg.jpg

Koyukan, hava şartlarının çalışmaları etkilemediği takdirde seyir terasının da 1 aylık gibi kısa bir süre içerisinde ziyarete açılabileceğini planladıklarını vurguladı. Kuledeki çalışmaların yine kuşların göç dönemi dikkate alınarak Nisan ayı sonunda biteceği öngörülüyor. Kulenin dış cephesindeki bozulmaların tespit edildiğini söyleyen Koyukan, restorasyon çalışmasının bölge bölge süreceğini ifade etti.
mmAf5y8-ZUOnWa8z8Z5IAg.jpg

“Sistemli bir müdahale çalışmasına gireceğiz.” diyen Koyukan, “Kurşunlarımız sökülmeye devam ediyor. İzabeye gönderilmekte. Bütün külahın kendi kurşunu eritilerek izabeden gelecek 3 milimlik rulolarla kendi kurşunuyla kaplanacak.” şeklinde konuştu. Koyukan, kulenin 270 kiloluk bakır aleminin ise 4 parça halinde söküleceğini anlattı.
p-M079o64Ue_y37_ahH0cg.jpg

Koyukan, çalışmaların nisan sonunda tamamlamayı hedeflediklerini söyledi.
zWhUUpUIOkKJHtwFcmvneg.jpg

Alemin özel bir mekanda, belli bir ısıda muhafaza edileceğini söyleyen Koyukan, “Kurşunumuz da bittikten sonra en son alemimizi yerleştireceğiz. Çok fazla bir süre almayacak, en fazla kurşunla beraber 1 aylık süre içerisinde tamamlanmış olacak. Ondan sonra da iskelemizi indireceğiz. Dış cephedeki imalatlara geçeceğiz.” dedi.
kNEX4gKZS0y17dyXly1dLQ.jpg

Galata Kulesi’nin deprem riskine karşı da kontrol edildiğini belirten Koyukan, şunları anlattı: “Şu anda çeşitli testlerimiz yapılıyor, sonuçlar henüz gelmedi ama gözlemsel olarak da 60’larda yapılan betonarmede herhangi bir risk göze çarpmadı. Çatlama ya da korozyon. Alt katlara doğru da döşemelerde herhangi bir riskli durum görülmedi ama biz emniyetli tarafta kalmak için de bunların araştırmasını yapıyoruz. Betonarmenin görüntüleme yöntemiyle, demirlerimizi kontrol ettik. Numuneler alındı, testlerimiz yapılıyor. Şu anda riskli bir durum gözümüze çarpmadı.”
Dx3K7bTccUGdrotSu_kjsw.jpg

 
Üst Alt