Haber Karadeniz'in suyu soğumadı: Endüstriyel balıkçılığı olumsuz etkiliyor

Karadeniz'in suyu soğumadı: Endüstriyel balıkçılığı olumsuz etkiliyor

Karadeniz'de su sıcaklığı 20-30 yıl önceye göre 5 derece yüksek. Uzmanlar bu durumun balık sürülerinin dağılmasına neden olduğunu ve endüstriyel avcılığı etkileyebileceğini söylüyor.

mqWqVHDHIkK3Y8_crR5bvw.jpg

15 Nisan'da başlayan av yasağı, 1 Eylül itibarıyla sona erdi. Karadeniz'de balık avı sürerken, küresel ısınmanın etkisiyle su sıcaklığı mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor.
A4ca-NNRckmw49Sr9VpqiQ.jpg

Uzmanlar, 20-30 yıl önceye göre deniz sıcaklığının 5 derece yükseldiğini söylüyor. Bu da endüstriyel balıkçılık için tehdit oluşturuyor.
jcaNYEguS0S2cpdI79zniA.jpg

Su sıcaklığı arttıkça sürüler dağılıyor ve balık azmış gibi görünüyor. Bu nedenle avlanan balık miktarının azalabileceği belirtiliyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Cemal Dinçer, "Bu yıl avcılığı önemli ölçüde etkileyen parametrelerden bir tanesi de deniz suyu sıcaklığı. Maalesef deniz suyu sıcaklığı mevsim normallerinin bir hayli üzerinde seyrediyor. 1972 ile 2002 yılları arasındaki ortalamanın üzerinde." diye konuştu.
lhwCBx4AekulAPBzB7Fq8Q.jpg

Endüstriyel avcılık için Karadeniz'de uygun bir ortamın oluşmadığını savunan Prof. Dr. Dinçer şöyle devam etti: "Karadeniz için söylüyorum; eylül ayında deniz suyu sıcaklığı 22,5-23 derece civarlarındaydı. Bu yıl itibarıyla deniz suyu sıcaklığı, Karadeniz'in hemen hemen her yerinde 30 dereceye yakın. 5 derecelik bir fark var. Su sıcaklığında, 5 derece inanılmaz büyük bir fark.
V9Ax5vUyPku3pkyF7JsqEQ.jpg

Bazen bir derece bile çok önemlidir ama hele 4-5 derece inanılmaz bir farktır. Bu özellikle balıkların sürü oluşturması ve endüstriyel av için uygun hale gelebilmeleri için oldukça olumsuz bir faktördür. Sürüler dağınık olur. Balık var olsa bile siz bunu istenilen oranda avlayamamış olursunuz. O da sanki balık azmış gibi görünebilir.''
 
Üst Alt