
Torbalı Ovası'nda hasat mevsimiyle birlikte yüzlerce tarım işçisi domates kurutma işlemi için mesaiye başladı. Yüzlerce ton domates kavurucu sıcakta sergi alanlarını kırmızıya boyadı.

Türkiye'nin kurutulmuş domates üretim merkezlerinden İzmir Torbalı'da nisan ayında ekimi, temmuzda ise hasadı yapılan domatesler, kamyon veya traktörlerle Torbalı Ovası'ndaki tarlalara taşınıyor.

40 dereceyi bulan sıcakta güneş altında tarım işçilerinin ikiye böldüğü domatesler örtülerin üzerine sıralanıyor.

Domatesler Müşteri talebine göre kükürtlü veya tuzlu olarak 1 hafta güneş altında bekletilerek kurutuluyor.

Kavurucu sıcakta saatlerce çalışan işçilerden her biri, el çabukluğuna göre günde ortalama 100-150 kasa domates kesebiliyor.

İşlem yaptıkları kasa sayısına göre ücret alan işçiler, daha çok domates kesmek için adeta zamanla yarışıyor.

Kuru domates üreticisi ve ihracatçısı Kemal Saygıner, havaların ısınmasıyla sezonun başladığını ve bu süreçte yaklaşık bin ton kuru domates ürettiğini belirtti.

Her sabah sergi alanına 20 kamyonluk domates getirdiklerini ve bunların tek tek kesilerek kurumaya bırakıldığını anlatan Saygıner, "Domates kuruttuktan sonra işletmemize götürülüyor. İşletmemizde tekrardan bir ön seçim yapılıp soğuk hava depolarımızda saklıyoruz. Ürünlerimiz Amerika, Brezilya, Fransa, Almanya ve gibi ülkelere ihraç ediyoruz" dedi.

Saygıner şu anda güncel satışlarının 3,5 euro Amerika'ya ise 4,5 dolar civarında olduğunu ifade etti.

Ziyaretçiler Göremez, Görmek için Giriş yap veya üye ol.