Haber Kayseri'de binlerce yıllık tümülüsler, definecilerin tahribatına uğradı

Kayseri'de binlerce yıllık tümülüsler, definecilerin tahribatına uğradı

Kayseri'de, topraktan yığma mezar odalarından oluşan ve yapısı itibarıyla piramitlere benzetilen binlerce yıllık tümülüsler zaman içinde defineciler tarafından tahribata uğradı.

xwLhCmQkcEqClNOsTyJpUA.jpg

Kapadokya Kralı 4'üncü Ariarathes'in Kayseri'yi başkent yapmasıyla birlikte yaşamını yitiren birçok hükümdar, güçlerini göstermek için görkemli mezarlar yaptırdı. Mısır piramitlerine benzeyen bu anıt mezarlara, ''tümülüs'' adı verildi.
rsCWp_m7kk2WNyiA4IioKQ.jpg

Binlerce işçinin çalışmasıyla mezar odalarının üzeri yığma toprakla kapatıldı. Anıt mezarların içine, hükümdarların değerli eşyaları konuldu. Kayseri'de bulunan yüzlerce yıllık tümülüsler, içinde hazine var umuduyla kazılarak defineciler tarafından tahrip edildi.
iNXyig8OlkS0Conhy4n0jw.jpg

Kapadokya, Kültepe, Koramaz Tarih, Kültür, Eğitim ve Araştırma Derneği Başkanı Halit Erkiletlioğlu, "Defineciler tümülüsleri iş makineleriyle yok ettikleri gibi ayrıca mezar olan yerlerini de tahrip ediyorlar. Sütunları kırıp içinde define aramaya çalışıyorlar. Maalesef çok vahşice bir tarihi eser tahribatı var. Mısır'daki geometrik yapıları ve büyüklükleriyle taştan yapılmış piramitler neyse bizim buradaki tümülüsler de binlerce işçinin yapmak için yıllarca çalıştığı mezar odalarıdır." dedi.
v8Gj-389KU-W4Hmf8Dk4aw.jpg

Tümülüslerin yapısına değinen Erkiletlioğlu, tümülüslerin taştan yapılmadığını, binlerce işçinin çalıştırılması ile mezar odalarının toprakla kapatıldığını vurguladı.
hXcVEV6zNEiJcFGw6YZxew.jpg

Erkiletlioğlu, mezarların ölümden sonra bir hayat olduğuna inanılmasından dolayı dönemin hükümdarının yanında bir takım hediyelerle doldurulduğunu söyledi.
-wMJhMZKh0e5tNOAapyIEg.jpg

Tümülüslerin şimdiye kadar sistemli şekilde kazılmadığını vurgulayan Dernek Başkanı Erkiletlioğlu, definecilerin tümülüsleri yok ettiğini söyledi.
8UZTkifFk0OPDjcrXFn20w.jpg

Kayseri'nin birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını söyleyen Erkiletlioğlu, "Kayseri'de tarihin kalıntıları olan yüzlerce tümülüs maalesef definecilerin tahribine uğramıştır. Kayseri'deki büyük Tümülüslerin de günümüzün teknolojilerine uygun bir şekilde açılması ve mezar odalarının bulunup koruma altına alınarak, definecilerin tahribatından kurtarılması gerekiyor. Buraları turizme ve tarihe kazandırmamız gerektiğine inanıyorum." ifadelerini kullandı.
_fH4i257lEusCSCpCxXXwA.jpg

D6zcUE3n1EKdqDkVtw5AAA.jpg

RoYQ7m4uokqGMWZt_iB_Cw.jpg

VzBNV6UWQ0Ox_GeCUZuf5w.jpg

 
Üst Alt