Haber Osmanlı'dan günümüze uzanan lezzet: 41 derecede böyle serinliyorlar

  • Google Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan AlpEren
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • 2
    💬 Bu Konuya 0 cevap yazıldı.
Osmanlı'dan günümüze uzanan lezzet: 41 derecede böyle serinliyorlar

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği Muğla'da sıcaktan bunalan vatandaşlar kar helvasıyla serinliyor.

EjsI22USQEinocfxezP7fQ.jpg

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün uyarılarına göre sıcaklıkların 41 dereceyi bulduğu Muğla'da vatandaşlar, geleneksel serinleme yöntemi kar helvasına yoğun ilgi gösteriyor. Özellikle Menteşe ilçesindeki Perşembe Pazarı'nda satışa sunulan kar helvası, sıcak havadan etkilenen vatandaşların uğrak noktası oldu.
FwOrEgWhKEiNdivv6ipGxA.jpg

Doğallığıyla dikkat çeken kar helvası; vişne, karadut, üzüm pekmezi ve özel iksir şerbeti olmak üzere dört farklı tatla sunuluyor. 14 yıldır kar helvası satan Süleyman Çırpı, kışın dağlardan toplanarak kuyularda saklanan karın yaz aylarında geleneksel yöntemlerle şerbetlenerek satışa sunulduğunu belirtti.
YKHaLGiU4U-idqzVwcR6fA.jpg

Çırpı, "Kar, doğal kardır. Kışın kar kuyularına basılır. Şerbetlerimizin hepsi el yapımı. En güzeli de insanların bir bardak kar helvası aldıktan sonra gözlerindeki mutluluğu görmek. Özellikle çocukların yüzündeki o neşeyi görmek bana büyük onur veriyor" dedi.
d495EQXi3EO0yJ8aG45YSw.jpg

Süleyman Çırpı, önümüzdeki günlerde sıcaklıkların 44-45 dereceye kadar yükselebileceğini hatırlatarak, serinlemek isteyen vatandaşların kar helvasına olan ilgisinin geçtiğimiz haftalara kıyasla ciddi şekilde arttığını söyledi.
uExSqIC3aEKRduIhCVow4A.jpg

Kar helvasının kökeninin Osmanlı saray mutfağına dayandığını belirten Çırpı, elektrik ve soğutucuların olmadığı dönemde saray halkının hem tatlı hem de serinletici bir alternatif olarak bu lezzeti tercih ettiğini söyleyerek, "Bu bir kültürdür. Osmanlı döneminde dondurma yoktu. Elektrik, buzdolabı da yoktu. Saraylarda bu kar tatlısı tüketilirdi. Biz de bu kültürü yaşatmaya çalışıyoruz" dedi.
Ziyaretçiler Göremez, Görmek için Giriş yap veya üye ol.
 
Geri
Üst Alt