Haber PayPal kendi kripto parasını çıkartıyor

PayPal kendi kripto parasını çıkartıyor

Web 2.0'ın en büyük ödeme şirketlerinden PayPal, kripto para ekosistemine dahil oluyor. PayPal kendi sabit parası PYUSD'yi piyasaya sürdü. Sabit coin statüsünde olan PayPal, USD 1 ABD dolarına denk geliyor. Şirketten yapılan açıklamada PYUSD'in ABD doları mevduatıyla desteklendiği piyasada Terra Luna benzeri bir çöküşe neden olmayacağı ifade edildi.

Paypalın ilk sabit para birimi olan PayPal USD'yi piyasaya sürüyor.

Stabilcoin olan Paypal USD tamamen Abd dolarına endeksli. Şirketten yapılan açıklamaya göre PayPal USD, sanal alanlardaki ödemelerin kolaylaştırılmasına, daha hızlı ve daha az komisyonlarla işlem yapılmasına olanak sağlıyor.

Paypal USD’nin kullanımı şimdilik kripto endeksli işlemler ve web 3.0 ile sınırlı gözüküyor fakat PayPal gelecekte kullanımının daha da yaygınlaşacağını ifade ediyor.

Paypal CEO’su Dan Schulman “Dijital para birimlerine geçiş, teknoloji temelli ve ABD doları fiat birimlere kolayca bağlanan sabit enstrümanlar gerektiriyor." dedi.

SABİT COİNLER NE İŞE YARIYOR?

Sabit coinler, isimlerinden de anlaşılacağı değerini sabit tutacak şekilde geliştiriyorlar. Bu da onları kripto para yatırımcıları için önemli bir konuma getirdi. Sabit coinlerin çoğu ABD doları gibi geleneksel para birimine veya altın gibi emtialara bağlıdır. Ayrıca stabil coinler aracı görevi görerek kripto para yatırımcılarının varlıklarını nakite çevirebilmelerine olanak sağlıyor. Stabil coinlerin bu kararlılığı Tether'i (USDT) ve diğer sabit coinleri toplamda 1 trilyon dolar değerinin üzerinde bir hacme taşıdı. Bu da sabit paraları kripto dünyasında önemli bir oyuncu haline getirdi. Paypal yeni sabit coini olan Paypal USD'nin ilk günden itibaren bu ekosistemle uyumlu olduğunu söyledi. Paypal'ın sahip olduğu ödeme uygulaması olan Venmo'da çok yakında kullanıma açılacağı belirtildi. SONU TERRA LUNA GİBİ OLUR MU? Yine de sabit coinler her zaman iddaa edildikleri kadar güvenilir ya da sabit değillerdir. Mayıs 2022’de sabit coin olan olan TerraUSD, onu destekleyen kripto para projesinin para birimi Luna çöktüğünde battı. Bu olay kripto para piyasasını 40 milyar dolar zarar uğratarak paniğin büyümesine neden oldu. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) bu olaydan sonra Luna’nın yaratıcısı olan Do Kwon’u kripto paranın geleceği konusunda yatırımcıları aldatmakla suçladı. PayPal USD ya da kısa adıyla PYUSD, Terra gibi karmaşık bir algoritmaya sahip değil. Dolar cinsinden mevduatla desteklenen PYUSD, bir blokzincir altyapı şirketi olan Paxos Trust tarafından oluşturuldu. Sahip olduğu bu mevduat desteği sayesinde her PYUSD'nin 1 ABD dolarında sabit kalması bekleniyor.

 
Üst Alt