Haber Rusya'dan Finlandiya'nın NATO üyeliğine saatler kala yeni hamle: İskender füze sistemini Belarus'a teslim etti

Rusya'dan Finlandiya'nın NATO üyeliğine saatler kala yeni hamle: İskender füze sistemini Belarus'a teslim etti

Finlandiya’nın NATO üyeliğine saatler kala, Rusya nükleer füzelerin fırlatılmasında kullanılabileceğini belirttiği İskender füze sistemini Belarus'a teslim etti. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise Finlandiya'nın NATO'ya katılmasının mevcut gerginliği artıracağını belirterek “Taktiksel ve stratejik açıdan kendi güvenliğimizi sağlamak için karşı tedbirler alacağız.” dedi.

-YGKSXCWR0-0BOQINuPY7A.jpg

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, İskender füze sisteminin Belarus’a teslim edildiğini duyurdu.
0bikiW_4i0eL-VueoViuVg.jpg

Şoygu, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "İskender-M operasyonel-taktik füze sistemi Belarus Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edildi. Bu sistem hem konvansiyonel hem de nükleer füze fırlatma kapasitesine sahip.” diye konuştu.
n_eEvL1uak2Lqq4_bQkXng.jpg

Bununla birlikte Şoygu, Rus ordusunun eğitim alanlarından birinde Belarus personelinin İskender'in kullanımına ilişkin eğitiminin dün başladığını söyledi ve Minsk'in bazı askeri uçaklarının düşman hedeflerini nükleer füzelerle vurma yeteneği kazandığını açıkladı.
m2_zgfVeBkul3DcoRHPWRg.jpg

Rus bakan, ayrıca NATO'nun savaşa hazırlığını arttırdığını ve Rusya ile Belarus sınırları yakınındaki faaliyetlerini yoğunlaştırdığını belirterek, “Finlandiya'nın NATO üyeliği Rusya-Ukrayna savaşını tırmandırma potansiyeline sahip.” dedi.
Xh25GvWEt0qBf3crvRWcwg.jpg

Öte yandan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçtiğimiz Cumartesi günü Rusya'nın komşu Belarus'ta taktik nükleer silahlar için özel bir depolama tesisinin inşasını tamamlayacağını açıklaması uluslararası alanda sert eleştirilere yol açtı.
GoN3m0vgrkmhuyRTgRwIIg.jpg

Belarus Dışişleri Bakanlığı ise Rus devlet haber ajansı TASS'a yaptığı açıklamada, Rus nükleer silahlarına ev sahipliği yaparak herhangi bir uluslararası nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşmasını ihlal etmediğini ve bu adımın Batı'nın yıllardır süren baskısı nedeniyle atıldığını savundu.
AafWbYlvBE2cxVnEjcLGvQ.jpg

Öte yandan, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov Rusya’nın başkenti Moskova’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Finlandiya'nın NATO'ya üyeliğini değerlendirdi.
VV5GNW0NIESLPB7Fel10bQ.jpg

NATO’nun genişlemesine, Rusya’nın çıkarları ve güvenliği açısından olumsuz baktıklarına işaret eden Peskov, “Bunun mevcut gerginliği daha da artıracağına inanıyoruz. NATO, pek çok yönden Rusya'ya düşmanca tavır sergileyen bir kurum olmaya devam ediyor.” ifadesini kullandı.
yZiJ3k_i0UmATXPcN-2mDw.jpg

Rusya’nın Finlandiya’nın NATO üyeliği konusunda çeşitli adımlar atacağını vurgulayan Peskov, “Taktiksel ve stratejik açıdan kendi güvenliğimizi sağlamaya yönelik karşı tedbirler alacağız. Bu tedbirler, gerek gördüğümüz şekilde alınacak.” diye konuştu.
ipLVpFXfSUaNAybHeXUIxg.jpg

Peskov, NATO altyapısının ve silahlarının Finlandiya’ya konuşlandırılması ile ilgili süreci yakından takip edeceklerinin altını çizdi.
okvYUb8rKEGKRIt9j5bCsw.jpg

Ukrayna’nın olası NATO üyeliği ile Finlandiya arasında önemli farkların bulunduğuna işaret eden Peskov, iki ülke arasındaki durumun kıyaslanmasının mümkün olmadığını kaydetti.
Vg2j0gB90U6cpsWFjJncTQ.jpg

Finlandiya'nın üyeliği dolayısıyla NATO karargahında BUGÜN Brüksel saatiyle 15.30'da tören düzenlenecek. Törende, Finlandiya bayrağı, NATO karargahının girişinde bulunan müttefik ülke bayrakları arasında yerini alacak. Böylece Finlandiya, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın yapılacağı gün ittifaka 31'inci üye olarak katılmış olacak ve NATO'nun tüm askeri, sivil yapılarında yerini alacak.

 
Üst Alt