Haber Uzmanlardan yeni iklim uyarısı: Ülkeler daha sıcak havaya uyum sağlamalı

Uzmanlardan yeni iklim uyarısı: Ülkeler daha sıcak havaya uyum sağlamalı

Bilim insanlarının dünyayı etkisi altına alan sıcak hava sistemiyle ilgili yeni bir araştırması var. Avrupa'daki geçişin 2 derece daha sıcak olduğu tespit edildi. Uzmanlar, ülkeleri de artık daha sıcak hava şartlarına karşı farklı önlemler geliştirmesi için uyarıyor.

9XxTjdkgbkC03WkzeTU1Zw.jpg

Dünya'daki aşırı sıcakların insan etkisinden bağımsız oluşması neredeyse imkansız. Ortaya çıkan bu sonuç, iklim krizlerini inceleyen World Weather Attribution araştırmasından.
fWpa06ezQUi1fq1YDGEiBw.jpg

Bilim insanları iklim krizinin dünyayı saran sıcak hava dalgası üzerindeki etkisini araştırdı. Araştırmacılar, bilgisayar simülasyonuyla sera gazlarının etkisini sanayi devrimi öncesi dönemle karşılaştırdı.
5x6Vn_IZhE2d8onvmz54QQ.jpg

Buna göre, sıcak hava dalgasının Kuzey Amerika'yı 2, Çin'i ise 1 derece daha az ısıtacağı ortaya çıktı. Ayrıca iklim krizi nedeniyle, Türkiye'yi de etkileyen Avrupa'daki sıcak hava dalgasının 2,5 derece daha sıcak geçtiği belirlendi.
UkZYnRF6H06DWmPrqBWv3g.jpg

Dünya, sanayi devrimi öncesi döneme göre de 1,1 derece daha sıcak. Fosil yakıt kullanımı ve sera gazı salınımı böyle devam ederse; bu değerin 30 yılda 2 dereceyi bulması bekleniyor.
J0er6-Qr8UO2DvtWkEIOMw.jpg

Uzmanlar, ülkelerin daha yüksek sıcaklıklara da yeni hazırlıklarla, uyum sağlaması gerektiği görüşünde.
yl3sM9xtoEyXgk0QWJcggA.jpg

Önlemler arasında, insanların ısıya dayanıklı evler inşa etmesi ve sıcaktan korunmak için soğuk merkezler oluşturması gibi öneriler var.
6eKzMwxBvU-TZ88QndQFaA.jpg

Bilim insanlarına göre, Avrupa'da geçen yılki sıcak hava dalgaları 61 binden fazla ek ölüme neden oldu.

 
Üst Alt