Haber Zelenski ve Duda, Ukraynalılar tarafından katledilen on binlerce Polonyalıyı birlikte andı

Zelenski ve Duda, Ukraynalılar tarafından katledilen on binlerce Polonyalıyı birlikte andı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ve Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Sebastian Duda, 1943 Volhynia katliamında Ukraynalı milliyetçiler tarafından öldürülen Polonyalıları birlikte andı. Polonya hükümetinin "soykırım" olarak nitelediği olayda yaklaşık 100 bin Polonyalı öldürüldü. Anma töreni, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Zelenski hükümetini defalarca "Naziler" olarak damgalaması nedeniyle sembolik bir uzlaşı olarak görüldü.

DYkyD6vrcE6RY0ppiKiCSA.jpg

Ukrayna'nın batısındaki bir Katolik katedralinde, Zelenski ve Duda, öldürülen on binlerce kişiyi onurlandırmak için mum yaktı.
YAhWjxYyGUup_gb2ZQ-5wg.jpg

Polonya, Rusya’nın işgaline karşı Ukrayna'nın en yakın müttefikleri arasında yer alıyor. Ancak, Volhynia katliamı iki ülkenin ilişkilerinde kara bir bulut olarak kalmaya devam ediyor.
e9cFQUjrtEyOMBUKHpJpfQ.jpg

Stepan Bandera liderliğindeki Ukraynalı milliyetçiler 2. Dünya Savaşı sırasında Alman işgali altındaki Polonya'da faaliyet göstermiş ve Naziler tarafından eğitilmişlerdi. Ukraynalı milliyetçiler, yaklaşık 150 köye saldırarak buradaki azınlık Polonyalı nüfusu katletti.
sKL6wcgM7kWGYitSc4ytQw.jpg

Polonya ölü sayısını 100 bin kişi olarak açıklarken, Ukrayna'nın özür dilemesi gerektiğini belirtti.Polonya parlamentosu, ayrıca katliamı soykırım olarak nitelendirdi.
T0Eec1flYEi_0SMoVFTGog.jpg

Ukrayna ise olayın sıykırım olarak tanımlamasını reddetti. Katliam, Polonyalıların Ukraynalı sivillere karşı misillemesine neden oldu ve en az 2 bin Ukraynalı öldürüldü.
LMT2fIwzckSRECZ6tmufVQ.jpg

Öte yandan, söz konusu anma töreni, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Zelenski hükümetini defalarca "Naziler" olarak damgalaması nedeniyle son derece sembolik bir uzlaşma jesti olarak görüldü.
CV2-6EcivEmEPwMShw4jLQ.jpg

İki lider, Twitter üzerinden yayınladıkları ortak mesajda şu ifadeleri kullandı:
0Hd8tYgUTEWJEO8bHA28cQ.jpg

"Birlikte Volhynia'nın tüm masum kurbanlarını saygıyla anıyoruz! Hafıza bizi birleştirir! Birlikte daha güçlüyüz."
j2gZT-uLbUusygU2wwXCww.jpg

Diğer taraftan Polonya, Ukrayna'ya askeri ve insani yardım sağlayan başlıca tedarikçilerden biri. Ülke, ayrıca Putin'in Şubat 2022'de Rus işgalini başlatmasından bu yana yaklaşık bir milyon Ukraynalı mülteciyi kabul etti.

 
Üst Alt