Sosyal Medya

Tiktok Hesabı Nasıl Büyütülür?

İnsanlar kısa ve etkili videoları severler. Aslında Tiktok sisteminin yoğun ilgi görüyor olmasının temel nedeni de budur. Aslında bu anahtar, hesabı nasıl büyütebileceğiniz noktasında da size önemli verileri doğrudan sağlar.  Hesabı büyütmek için sistemi doğru anlamak, bu sebepler gereklidir.

Instagram hikayeleri ve Vine derken; kısa videolar tüm dünyayı sardı ve sırada Tiktok egemenliği var. Sistem o kadar hızlı yayıldı ki, bugünlerde; “Instagram’ın tahtı sallantıda mı?” sorusunu zorunlu olarak soruyoruz. Milyonlarca yayıncı ve milyarlara ulaşan izleyici kitlesi ile burada etkin olmak, sosyal medyadaki en önemli adım olarak kabul edilebilir.

Tiktok hesabınızı yayıncı veya izleyici olarak kullanabilirsiniz. Bu yapıda kişisel hesapların Instagram gibi çalışması daha az görülen bir durumdur. Genellikle yayıncılar, profesyoneldir ve izleyici hesaplar çok fazla paylaşım yapmazlar. Yani bu sistemi bir nevi Youtube ortamı gibi düşünebiliriz. Hatta Youtube’un Shorts sisteminden sonra iki yapının birbirine benzerliğinin arttığını da söyleyebiliriz. Tik-tok sadece kısa videolar yayınlanan bir ortam olması sebebi ile biraz daha farklıdır.

Para kazanma ve diğer sosyal medya hesaplarına ciddi bir trafik sağlayabilme niteliği nedeniyle, Tik-tok; günümüzde hemen her yayıncının güçlü hesaplara sahip olmak istediği bir ortam. İyi ama bunu nasıl sağlarız? Tiktok hesabı nasıl büyütülür?

Markanızı Oluşturun

Bireysel olarak bir ticari marka olmasanız dahi, imajınız markanızdır. Tiktok kullanıcıları, niş konusunda tutucudur. Radikal şekilde bağlanan izleyiciler, sizi markanız; yani imajınız nedeniyle izler ve hesabınız bu sayede genişler.

Markanızı oluşturmanın birkaç adımından söz edebiliriz. Bunların başında, içerik tipine karar verme gelir. Ne tür içerikler paylaşacaksınız? Siz kimsiniz? İnsanlara ne sunmak istiyorsunuz veya ne sunabilirsiniz?

Taraf Seçin

Açıkça ifade etmek gerekirse, “her şeyi paylaşan” bir Tiktok hesabının başarılı olma olasılığı düşüktür. Hesapların genellikle belli eğilimlere hitap ettiklerini görebiliriz. Bu bakımdan, “taraf olmak” bu platformda işleri kolaylaştırabilir. Çünkü sadık izleyiciler, düzenli izlenme anlamına gelir. Az da olsa izlemelerin zaman içerisinde algoritmanın sizi benzer kullanıcılara götürmesi ve sonuç olarak hesabınızın büyümesinden söz edebiliriz. Bunu bir deyimle açıklamaya çalışacak olursak;

“Herkese hitap etmeye çalışmak; Dimyat’a pirince giderken, evdeki bulgurdan olmak”

Sonucuna çıkabilir. Çok daha geniş ancak elde edemeyeceğiniz kitlelere ulaşmaya çalışırken, görece büyük kitleleri konsolide etmemek, onları da kaybetmek anlamına gelecektir.

Kurumsal Kimlik Oluşturun

Kurumsal kimlik bir pazarlama tabiridir ancak, sosyal medya hesapları da aslında birer kurumsal kimliktir. Eğer Tiktok hesabınız, sizin için önemliyse; ona bir iş diyebiliriz. İşinizin de bir kimliği elbette olmalıdır. Bu noktada birkaç detaya özenelim.

  • Hesap adı
  • Hesap logosu
  • Hesap açıklaması (Biyografi alanı)

Seçtiğiniz tarafın özelliklerini biliyor olmalısınız. Eğer bilmiyorsanız, hemen hedef kitlenizi analiz etmeye başlayın, çünkü hesap adı ve logosu seçerken, hedef kitlenizin özelliklerinden faydalanacaksınız. Hedef kitlenizin dikkatini çekecek hesap isminizi bulduktan sonra ikinci adım; dikkat çekici bir logo oluşturmak olacaktır. Burada da en az isim kadar dikkatli olmalı ve oluşturacağınız logo görsellerini, gerekmedikçe değiştirmemelisiniz.

Hesap adı ve logosu ile birlikte, hesabınızı ziyaret edenlerin sizinle ilgili temel bilgiyi alacağı kısım olan biyografi alanı, en önemli kısımdır diyebiliriz. Pek çok sosyal medya kullanıcısı bu kısma özenmiyor olsa da güçlü hesapların bahsettiğimiz bu üç unsura ve özellikle biyografi alanına dikkat ettiğini, birkaç hesaba bakarak görebilirsiniz.

Fikir Üretin ve Orijinal Olun

Sosyal medya kullanıcılarının, yayıncı olmaya çalışırken yaptıkları en yaygın hata, başkalarının fikirlerini kullanmaktır. Daha önce tüketilmiş bir şaka veya modası geçmiş bir tartışma konusu ile yeni kitleleri elde edemezsiniz. Ortaya koyacağınız içeriğin, kopyalamak istedikleriniz kadar güçlü olmaması; kopya olması kadar büyük bir sorun değildir. Tabii ki, iyi ve ilgi çekici içerikler üretmelisiniz. Ancak kopya çekecek veya doğrudan yeniden paylaşacaksanız, buna zaman harcamanız, pek de gerekli değildir.

Yeni fikirler üretmek, zor olabilir. Zaten hiç kimse sosyal medyada büyük hesaplara sahip olmanın kolay olduğunu iddia etmiyor. Hatta bunu zor bir iş olduğunu ve hatta bir meslek olduğunu söylemek de doğru olur. Çok büyük hesaplara sahip olabilen yayıncıların ortak özelliği; yeni fikirlerle gelmeleri ve bunu çok iyi sunmalarıdır.

Viral Olmak Şart mıdır?

Viral içerikler, genellikle orijinal fikirlerdir ve aslında etkilidirler. Ancak Bir hesabın sadece bu yolla genişleyeceğini söylemek doğru olmaz. Bununla birlikte, her içeriğinizi viral içerik haline getiremezsiniz. Bunu yapmaya çalışan yayıncıların ciddi hatalar yaptıklarını ve hatta yaptıkları hatalar nedeniyle başlarının ciddi anlamda belaya girdiğini unutmamak gerekir. Her içeriği viral yapabiliyor olsak, kısa zamanda milyonlarca kişilik kitleye ulaşabiliriz ama tekrar altını çizelim ki, bu mümkün değildir.

Viral içeriklerin; kanunlara aykırı olmaması ve rahatsız edici olmaması gerekir. Her videoyu viral yapmaya çalıştığımızda, bu kuralların birisini çiğneme riskimiz söz konusu olacağından, bunun yerine belirli aralıklarla çok emin olduğumuz viralleri kullanmak daha doğru olacaktır.

İçerik Nasıl Olmalı?

Tiktok içeriğinizin nasıl olacağı konusunda bir yorum yapmak, doğru olmaz. Zira her hesabın farklı bir etki alanı ve bu hedef kitlenin farklı beklentileri vardır. Bu nedenle, içerik niteliklerinize kendiniz karar vermeli ve uygun içerikleri geliştirmelisiniz. Burada dikkat etmeniz gerekenler başlıca;

  • İlgi çekici içerikler geliştirmek
  • Kanun dışı içerik üretmemek
  • Telif ihlali yapmamak
  • Hedef kitlenizin beğeneceği içerikleri geliştirmek
  • Kaliteli çekimler ve/veya kurgular yapmak

Şeklinde teknik detaylar olarak listelenebilir.

Doğru Frekansta Paylaşım Yapın

Tik-tok, diğer sosyal medya platformlarından biraz daha farklı olarak; daha yoğun paylaşım yapmanın daha etkili olduğu bir ortamdır. Paylaşacağınız içeriklerin, niteliksiz olmaması koşulu ile günde 8 paylaşıma kadar herhangi bir negatif reaksiyon almadan içerik yayını yapabilirsiniz. Ancak altı önemle çizilmelidir ki, yapacağınız paylaşımlar; sadece paylaşım yapmış olmak için yapılmamalıdır. Sistemin algoritması, yapacağınız paylaşımların alacağı reaksiyonu ölçer ve buna göre hesabınızı öne çıkarır. Eğer sürekli reaksiyon almayan paylaşım yaparsanız, geriye itilirsiniz ki; bu durumda hesabınızın büyümesi de mümkün olmayacaktır.

Doğru Zamanda Paylaşın

Sosyal medya etkinliklerinin belli günlerde ve günlerin belli saatlerinde daha yüksek oluğunu biliyoruz. Örneğin; Pazartesi ve Salı, en az sosyal medya kullanılan günlerdir. Bu günlerde yapacağınız paylaşımlar genellikle az reaksiyon alır. İyi bir içeriği bu günlerde paylaşmak, onu boşa harcamak olacağından, farklı günleri tercih etmeyi düşünebilirsiniz. Bunun için en etkili günlerin, Perşembe ve cuma günleri olduğu bilinir. Haftanın son iki günü olması nedeniyle insanların daha kolay internet motivasyonu elde etmeleri söz konusudur ki ve bu günleri takip eden hafta sonu günlerinde, sosyal medyaya yoğun bir ilgi vardır. Çarşamba günleri ve Pazar gününün ikinci yarısından itibaren geçen süre ise üzerinde kolaylıkla yorum yapılamayan periyotlardır. Çarşamba günü, tüm haftanın ortalaması gibi cevap verirken, pazar öğleden sonra; ertesi iş günü stresi nedeniyle pek de efektif sonuç vermez.

Günün hangi saatinde paylaşım yapacağınız da son derece önemlidir. Sabah; 9-11 saatleri ve akşam 20-22 saatleri arasında en yoğun kullanıcı etkileşimini elde edersiniz. Buna karşılık, 15 ile 18 saatleri arasında sosyal medya reaksiyonu elde edebilmek, oldukça güçtür.

Etiketlere Dikkat!

Kullanıcıların ilgi alanlarına göre, “sizin için” sayfasında yer almak ve arama sonuçlarında görüntülenebilmek için etiketlere dikkat etmeniz gerekir. Doğru etiket kullanımı, ayrıca algoritma cezası almanızın da önüne geçer. Bir paylaşımda onlarca etiketi (hashtag) girişi yapmak çok yanlıştır. Bu kullanıcıların hoşuna gitmeyeceği gibi, hangi kategoride öne çıkmanız noktasında sistemin karar vermesini de negatif etkiler. Tiktok’un size göstereceği öneri etiketleri kullanabilir veya kendi fikirlerinizi bulabilirsiniz.

Sosyal Medya Yönetimi Desteği Alın

Tiktok, görsel niteliklerin önemli olduğu bir sosyal medya ortamıdır. Aynı zamanda burada iyi içerik fikirlerini de üretmeniz gerekir. Bu noktada, içerik geliştirme ve film yapımcılığı işlerini bilmiyorsanız destek almanızda fayda vardır. Profesyonel ekipler, örneğin dijital medya şirketleri size bu alanda destek verebilirler. Bu sayede profesyonel şekilde hesabınızı büyütebilirsiniz.

Related Articles

Back to top button