Haber Beden olumlaması konusunda en büyük küresel çalışma: Türkiye'deki insanlar vücutlarından ne kadar memnun?

Beden olumlaması konusunda en büyük küresel çalışma: Türkiye'deki insanlar vücutlarından ne kadar memnun?

Beden olumluluğu üzerine yapılan ve türünün en büyüğü olan yeni bir küresel araştırma, insanların kendi bedenlerine yönelik tutumları ve güzellik algılarının dünya çapında nasıl değiştiğini ortaya koydu. 65 ülkenin yer aldığı çalışma, düzenli ilişkiye sahip olanların ve kırsal alanlarda yaşayanların kendinden daha çok memnun olduğunu gösterdi. Peki, Türkiye'de yaşayan insanlar vücutlarından ne kadar memnun?

is5PWHZVaEOFCj1uouaBSA.jpg

Dünya Çapında Beden Beğenisi: Anglia Ruskin Üniversitesi'nin Beden Beğenisinin Ölçüm Değişmezliği (Body Appreciation Around the World: Measurement Invariance of the Body Appreciation) adlı çalışma, 65 ülkede "beden beğenisine" yönelik tutumları mercek altına aldı.
H9-01H9cpE-2oV_jIcYnVg.jpg

Malta dünyanın bedenine en çok güvenen ülkesi seçilirken, Avustralyalılar kendi bedenlerine en az güvenen milet oldu.
rzg4lrpscUGz3-b9Y7TNWw.jpg

Araştırmanın başyazarı Profesör Viren Swami, katılımcıların kendi bedenleri içinde ne kadar rahat hissettiklerini önceden belirleyebilecek çeşitli faktörler olduğunu söyledi. Swami, insanların yaşadıkları çevrenin ne kadar kentsel olduğu ve hatta konuştukları dilin bile olumlu beden tutumları üzerinde çok büyük bir etkiye sahip olduğunu vurguladı.
GII4CvHOcUa8TOJKYftBxQ.jpg

Diğer yandan, beden olumlamanın bekar katılımcılara kıyasla düzenli bir ilişkisi olanlarda ve kırsal topluluklarda yaşayanlarda daha yüksek olduğu görüldü.
mwrqAniwtE2DuZG5j6Ecsw.jpg

Swami, sadece insanların yaşadığı ülkenin değil, aynı zamanda yaşadığı yerin de beden olumluluğu ile yakından ilişkili olduğunu belirterek, "Kentsel alanlarda yaşayan insanlar, Batı toplumu tarafından teşvik edilen beden ideallerine uyma konusunda daha güçlü bir baskı hissedebilirler." dedi.
paWul45NukCPge-_gzkZew.jpg

Çalışma, ayrıca kırsal bir toplumda yaşıyorsanların insanların kendi ten renginde ve vücut yapısında daha rahat hissettiğini ortaya koydu.
IgsbCub03E-GldXujQ_2YQ.jpg

Anglia Ruskin Üniversitesi'nden araştırmacılar tarafından yönetilen ve dünya çapında 250'den fazla bilim insanından veri toplayan Swami, bunun türünün en derinlemesine çalışmalarından biri olduğunu söyledi.
28ONg-Stv0mfM-PrEnGmzw.jpg

Öte yandan, olumlu öz imaj, gelişmiş öz saygı ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları gibi olumlu refah özellikleriyle bağlantılıydı. Düşük düzeyde "beden takdiri" ise anksiyete ve depresyonla ilişkilendirildi.
LqVLoXRcK0iUPM3cyh9Hhw.jpg

Swarma, "Daha fazla beden takdirinin daha iyi psikolojik esenlikle ilişkili olduğu bulgumuz, küresel olarak daha olumlu beden imajını teşvik etmek için yollar geliştirmenin önemini vurgulamaktadır." dedi.
oMrPxIHgGEWBpvIvkTY51g.jpg

Malta Tayvan Bangladeş Kazakistan Güney Kore Filipinler Mısır Irak Polonya Güney Afrika
RwkUrH3sIU2cp1CJEg_pmg.jpg

Avustralya Hindistan İngiltere İrlanda Ukrayna Almanya ABD Çin Fransa Brezilya
WjsZioey6E2K3muAroYSEA.jpg

Türkiye 65 ülke arasında 39, 63 ülke puan alarak 65 ülke arasında 13. sırada yer aladı.
 
Üst Alt