Üst

Haber İran'dan İsrail'e misilleme: Tel Aviv'e yüzlerce füze fırlatıldı

İran'dan İsrail'e misilleme

İsrail’in İran’a düzenlediği hava saldırılarında İran Genelkurmay Başkanı Bakıri ile Devrim Muhafızları Ordusu Komutanı Selami ve nükleer bilim insanları hayatını kaybetti. Son saldırılarda en az 20 üst düzey komutanın öldüğü öne sürüldü. İran, İsrail'e misilleme için yüzlerce balistik füze fırlattı. Tel Aviv'de patlamalar yaşandı.

İsrail'in saldırı tehditleri sonrası İran'ın başkenti Tahran'ın merkezinde gece saatlerinde şiddetli patlamalar meydana geldi. Saldırının Tahran'ın batısında gerçekleştiği bilgisi İran medyasına yansıdı. İran devlet televizyonu İran'ın kuzeyi güneyinde birçok noktadan şiddetli patlama sesleri duyulduğunu teyit etti. İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Temsilcisi, İsrail'in saldırılarında aralarında üst düzey askeri yetkililerin de olduğu 78 kişinin hayatını kaybettiğini, çoğunluğu sivil 320 kişinin de yaralandığını açıkladı.

İsrail'in İran çapında düzenlediği saldırılarda İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri, Devrim Muhafızları Genel Komutanı Tümgeneral Hüseyin Selami dahil üst düzey askeri yetkililer ile altı nükleer bilim insanı hayatını kaybetti. İran'ın Tesnim haber ajansı, ölen bilim insanlarının isimlerini Abdulhamid Minouchehr, Ahmadreza Zolfaghari, Seyyed Amirhossein Faqhi, Motlabizadeh, Mohammad Mehdi Tehranchi ve Fereydoun Abbasi olarak açıkladı. İran, İsrail'e "Gerçek Vaat 3" operasyonunu gerçekleştirdi. Yüzlerce füzenin fırlatıldığını saldırıda Tel Aviv'de patlamalar yaşandı.

DÜNYA NASIL TEPKİ GÖSTERDİ?

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, saldırılara ilişkin olarak, "ABD başta olmak üzere NATO müttefiklerinin tansiyonu düşürmek için çalışması gerektiğini, bugünün en önemli meselesinin bu olduğunu" söyledi.

AB'DEN İTİDAL ÇAĞRISI

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, İsrail'in İran'a saldırıları sonrası taraflara itidal ve misillemeden kaçınma çağrısında bulundu. Von der Leyen, sosyal medya platformu X'teki hesabından yaptığı paylaşımda, Orta Doğu'daki durumun "son derece endişe verici" olduğunu ifade etti. Tarafları itidal, gerilimi düşürme ve misillemeden kaçınmaya davet eden von der Leyen, bölgenin istikrarı ve küresel güvenlik için diplomatik çözüme "her zamankinden daha acil" ihtiyaç duyulduğunu belirtti. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas da X hesabından, Orta Doğu'daki durumun "tehlikeli" olduğunu kaydederek, tarafları itidalli davranmaya ve gerilimin tırmanmasını önlemeye çağırdı. Kallas, gerilimi azaltmaya yönelik her türlü diplomatik çabayı desteklemeye hazır olduğunu bildirdi.

KATAR, BAE VE SUUDİ ARABİSTAN'DAN İSRAİL'E KINAMA

Suudi Arabistan, İsrail'in İran'a düzenlediği saldırıların uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurgulayarak kınadı. Açıklamada, İsrail'in saldırıları, İran'ın egemenliğine aykırı olarak nitelendirildi.

Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) de İsrail'in saldırısını kınadı. Katar, saldırıların İran'ın egemenliği ve güvenliğinin açık ihlali olduğunu belirtti.

ÜRDÜN'DEN AÇIKLAMA

Ürdün de saldırılara ilişkin açıklamasında İsrail'in saldırılarını kınayaak saldırının bölgesel güvenliği tehdit ettiğini belirtti.

İNGİLTERE: ENDİŞE VERİCİ

İsrail'in İran'a saldırılarına ilişkin açıklama yapan İngiltere Başbakanı Keir Starmer da İsrail'in İran'a yönelik saldırı haberlerinin endişe verici olduğunu söyledi. Starmer, tüm tarafları "geri adım atmaya ve tansiyonu acilen düşürmeye" çağırdı.

"İNGİLTERE İSRAİL'İ KORUMAYACAK"

Öte yandan, İngiltere'nin The Times gazetesinin savunma haberleri editörü, sosyal medya platformu X hesabından yaptığı paylaşımda, İran'ın İsrail saldırılarına yapacağı olası bir misillemeye karşı İngiltere'nin İsrail'i korumayacağını söyledi.

FRANSA: DAHA ÖNCE ENDİŞELERİMİZİ DİLE GETİRMİŞTİK

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, saldırıların ardından yaptığı açıklamada, Fransa'nın İsrail'in tüm saldırılara karşı kendisini savunma hakkını teyit ettiklerini söyledi. Barrot, açıklamasında, Fransa'nın İran'ın nükleer programı konusundaki endişelerini pek çok kez dile getirdiğini belirtti. Barrot, taraflara gerilimin daha da tırmanmaması için itidal çağrısında bulundu.

IRAK'TAN KINAMA

Irak hükümeti de İsrail'in İran'a saldırılarını kınayarak saldırının tekrarını önleyecek somut ve kararlı tedbirler alınması için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni (BMGK) acil toplantıya çağırdı. Irak Hükümet Sözcüsü Basim Avvadi, konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Avvadi, İsrail'in İran topraklarına yönelik saldırısının uluslararası hukukun temel ilkelerine ve BM yasasına açık bir aykırılık teşkil ettiğini vurgulayarak bunun küresel barış ile güvenliği tehdit ettiğini belirtti.

HAMAS: BÖLGEYİ İSTİKRARSIZLAŞTIRABİLİR

Saldırıların ardından Hamas'tan yapılan ilk açıklamada, İsrail'in İran'a yönelik saldırılarının tehlikeli olduğu ve bölgeyi istikrarsızlaştırabileceği ifade edildi.
Ziyaretçiler Göremez, Görmek için Giriş yap veya üye ol.