Yardım Önceki Rom a dönüş hk.

• Google Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Ahmt!
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • 21
    💬 Bu Konuya 3 cevap yazıldı.
Arkadaşlar Samfw den Türkçe G serisini Yani enson sürümü N985F ultra tlf'uma yüklemiştim. Şimdi bir önceki sürüme dönmem lazım. Failler hatası veriyor. Lütfen yardımcı olursanız inanın çok mutlu olurum. Arkadaşlar yardımlarınızı bekliyorum...

• Beğen
Tepkiler: CaN
Arkadaşlar Samfw den Türkçe G serisini Yani enson sürümü N985F ultra tlf'uma yüklemiştim. Şimdi bir önceki sürüme dönmem lazım. Failler hatası veriyor. Lütfen yardımcı olursanız inanın çok mutlu olurum. Arkadaşlar yardımlarınızı bekliyorum...
Odin ile bir önceki sürüm romu yükleyebilirsiniz hocam. Ben daha önce yükledim. YouTube video vardı. Bazen ektra işlemler gerekiyor.

📱 Samsung Galaxy Cihazlarda Android Sürümünü Düşürme (Downgrade) – Detaylı Rehber​

Samsung Galaxy cihazlarda Android sürümünü düşürmek, yani daha önceki bir yazılım versiyonuna dönmek birçok kullanıcı için ihtiyaç olabilir. Örneğin Haziran ayında gelen bir güncelleme sonrası cihazda yavaşlama, uyumsuzluk veya pil sorunları yaşanıyorsa, kullanıcılar Nisan ayındaki daha stabil olan firmware'e dönmek isteyebilir. Ancak bu işlem dikkat ve teknik bilgi gerektirir. Bu makalede, Samsung cihazlarda Android sürümünü düşürmenin güvenli ve resmi yolunu adım adım anlatıyoruz.

🧰 Gerekli Araçlar ve Dosyalar​

Sürüm düşürme işlemi için aşağıdaki araçlara ve dosyalara ihtiyaç vardır:
  • Bir Windows bilgisayar
  • Orijinal Samsung USB kablosu
  • Odin Flash Tool (bilgisayarda çalıştırmak için)
  • Uyumlu ve eski tarihli Samsung firmware dosyası (örn. Nisan sürümü)
  • Samsung USB sürücüleri (bilgisayara kurulmalı)
  • Cihaz modeli (örnek: SM-G990B) ve ülke koduna (CSC) uygun ROM dosyası
  • Dosya yöneticisi ve sıkıştırma programı (örneğin 7-Zip veya WinRAR)

☁️ Firmware (ROM) Dosyasını Temin Etme​

Samsung’a özel olan firmware dosyaları genellikle şu bileşenlerden oluşur:
  • AP_...tar.md5
  • BL_...tar.md5
  • CP_...tar.md5
  • CSC_...tar.md5 veya HOME_CSC_...tar.md5
İndirdiğiniz firmware dosyasının:
  • Cihaz modelinize tam uyumlu olması
  • Android ve bootloader versiyonunun uyumlu olması (bootloader sürümü daha düşük olamaz)
olduğundan emin olun. Aksi takdirde "SW REV CHECK FAIL" hatası alırsınız ve işlem başarısız olur.

🧩 Firmware Düşürme İşlemine Hazırlık​

Aşağıdaki adımları uygulamadan önce önemli verilerinizi mutlaka yedekleyin. Sürüm düşürme işlemi tüm cihazı sıfırlar ve veriler silinir.

🔧 Adım Adım Android Sürümünü Düşürme​

1️⃣ USB Sürücülerini Kurun​

Samsung USB sürücüsünü bilgisayarınıza kurun. Bu, cihazınızın Odin tarafından tanınması için gereklidir.

2️⃣ Odin Programını Kurun​

Odin, Samsung cihazlara resmi firmware yüklemek için kullanılan bir Windows yazılımıdır. Zip dosyasından çıkarttıktan sonra masaüstüne yerleştirebilirsiniz. Yönetici olarak çalıştırmanız önerilir.

3️⃣ Cihazı Download (Odin) Moduna Alın​

Cihazınızı kapatın. Ardından Ses Kısma + Güç + Bixby (varsa) tuşlarına aynı anda basılı tutun.
Ekrana gelen uyarıda Ses Açma tuşuna basarak "Download Mode"u başlatın.

4️⃣ Odin Üzerinden Dosyaları Yükleyin​

Odin’i çalıştırdıktan sonra indirdiğiniz firmware içindeki dosyaları uygun bölümlere yerleştirin:
Odin BölümüFirmware Dosyası
BLBL_...tar.md5
APAP_...tar.md5
CPCP_...tar.md5
CSCCSC_...tar.md5 veya HOME_CSC_...tar.md5
Not: Tüm verileri silmek istiyorsanız CSC kullanın. Verilerinizi korumak istiyorsanız HOME_CSC tercih edin (her zaman başarı sağlamayabilir).

5️⃣ Ayarları Kontrol Edin​

Odin’de varsayılan olarak seçili olması gereken ayarlar:
  • ✅ Auto Reboot
  • ✅ F. Reset Time
Diğer ayarlar değiştirilmemelidir.

6️⃣ Cihazı Bilgisayara Bağlayın​

Cihazınızı USB kablo ile bilgisayara bağlayın. Odin’in üst kısmında mavi renkte bir COM portu belirdiğinde cihaz tanınmış demektir.

7️⃣ Flash İşlemini Başlatın​

Odin arayüzünde Start butonuna basın. Yükleme işlemi başlayacak ve birkaç dakika sürecektir.
İşlem başarılıysa üst kısımda PASS! yazısı belirecektir.

🔁 Cihaz Otomatik Yeniden Başlayacak​

İşlem sonrası cihaz otomatik olarak yeniden başlayacaktır. İlk açılış süresi normalden uzun olabilir. Açıldıktan sonra:
  • Ayarlar > Telefon Hakkında > Yazılım Bilgisi kısmından yazılımın versiyonunu kontrol edin.
  • Hedeflediğiniz Android veya güvenlik yaması sürümüne dönmüşseniz işlem tamamlanmıştır.

⚠️ Dikkat Edilmesi Gerekenler​

Uyarı Açıklama
❗ Blootloader KilidiDaha yeni sürümde gelen yeni bootloader varsa eskiye dönüş mümkün değildir.
❗ Veri SilinmesiCSC dosyası kullanıldığında cihaz sıfırlanır, yedek şarttır.
❗ Garanti DurumuResmi ROM kullandığınız sürece genellikle garanti etkilenmez. Ancak bazı durumlarda Knox sayaçları tetiklenebilir.
❗ Risklerİşlem sırasında hata yapılırsa cihaz "soft-brick" (açılmayan sistem) durumuna düşebilir. Sabır ve dikkat gerekir.

✅ Özet Tablosu: Android Sürüm Düşürme Akış Şeması​

Aşamaİşlem
Gerekli Araçları İndirOdin, USB sürücüsü, doğru firmware
Verileri YedekleGoogle Drive, PC veya Samsung Cloud
Download Mode’a AlSes Kısma + Güç + Bixby
Odin Kurulumu ve AyarlarıDosyaları doğru bölümlere yerleştir
Flash İşlemini BaşlatStart’a bas ve PASS mesajını bekle
Cihazı Yeniden BaşlatSürüm kontrolü yap, kullanımına başla

📌 Sonuç​

Samsung cihazlarda Android sürümünü düşürmek, özellikle hatalı veya sorunlu güncellemeler sonrası kullanıcılara büyük fayda sağlar. Bu işlem, dikkatli adımlar ve doğru araçlarla yapıldığında oldukça güvenli ve kalıcıdır. Ancak işlem öncesi uyumlu firmware seçimi ve yedekleme hayati önem taşır. Tüm adımları uyguladıktan sonra eski sürüme sorunsuz şekilde dönebilir, cihazınızı yeniden stabil şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz.

Geri
Üst Alt