Nasıl Yapılır - Mobil

Telefon Neden Yavaş Şarj Oluyor? Nasıl Hızlı Şarj Edilir?

Batarya

Günümüzde Akıllı cihazların en büyük sorunlarından biri uzun sürede şarj olmasıdır. Bir çoğunuzun da canını sıkan bir durumdur aslında. Akıllı cihazlar neden geç şarj olur ve bu durumda ne yapmamız gerekir. Bunları biliyorsanız gelin hep beraber bu durumları inceleyelim ve daha hızlı şarj olması için ne gibi önlemler almalıyız bunlara bakalım.

Akıllı telefon yada tabletin yavaş şarj olma nedenleri

1. Hatalı veya Sahte Şarj Aksesuarı

Aslında ilk başta gelen nedenlerden biri de budur. Hatalı şarj aleti ve Şarj kablosudur. Cihazınızı aldığını ilk andan itibaren kullandığınız orjinal diye tabir ettiğimiz şarj aletini ve kablosunu kullanmak daima bu süreyi olması gerektiği düzeyde bırakır. Sonradan temin ettiğiniz şarj aleti ve usb şarj kablosu eğer cihazınız şarj standartlarına uygun değil ise bu süre uzayacak ve sizin bu durumda canınızın sıkılmaya başlamasına neden olacak. Uygun şarj aleti seçimi önemlidir. Uygun seçim yaparken orjinal ve kaliteli bir ürün seçmeniz gerekmektedir. Cihazınızın şarj olma standartlarına yakalamak maksadı ile bunu araştırıp almanız gerekmektedir. Sıradan ve malzeme kalitesi düşük olan ürünlerden uzak durmanız gerekecek. Eğer Cihazınızda hızlı şarj özelliği varsa buna en uygun olan adaptör ve usb şarj kablosunu almalısınız.

Şuan yeni çıkan cihazların bir çoğu 3.0A hızlı şarj özelliğini desteklemektedir. Sizin kullandığınız cihaz da bu seviyede bir cihaz olarak kabul edersek siz 2.0A yada 2.1A hatta 2.4A lik bir adaptör ve usb kablosu kullanırsanız bu süreyi fazlası bekleyerek geçirmiş olursunuz.

Ne Yapmalıyım?

Orjinal ve Değerleri Uyan mümkünse kendi şarj aleti adaptörü ve Şarj kablosunu kullanınız. Ucuz ve malzeme kalitesi düşük şarj aleti adaptör ve usb kablosu kullanmaktan kaçınınız.

2. Şarj Girişi Sorunları

Yanlış kullanımın başında gelen arızalar dan biriside şarj yuvası yada diğer bir deyimle şarj portu arızalarıdır. Şarj portu arızaları genellikle “Micro Usb” tipi şarj aletleri de daha fazla görülen bir durumdur. Micro Usb anlamanız için şu şekilde örnek ile tarif edeyim Samsung cihazlarda kullanılan şarj girişi. Aslında Akıllı Android Cihazlarda ilk olarak kullanılan port şeklidir. Portun bi yüzü düz diğer yüzeyinde ise iki ader tırnak olan tipidir. Bu tip şarj aletleri eğer yine orjinal değil ise usb kablosu zamanla port yüzeyindeki dişlerin olduğu kısımları asındırır ve temassız lık yapabilir.

Şarj giriş portunda ki kirlenme ve biriken tozlar parçacıklar ve oksit şarj olma süresini uzatan diğer bir port sorunlarından dır. Deneyimli ve bilgili birileri tarafından temizlenmesinde fayda olacağını söyleyebilirim. Eğer hiç şarj olmuyor ise port arızalıdır.

Ne Yapmalıyım?

Şarj yuvasında bir anormallik seziyorsanız kontrol ediniz. Şarj yuvasında gözle görülür pislik ve artık parçalar varsa temizleyiniz. Temizleme işlemini benimde ara ara yaptığım yöntem olan kürdan yada sulu boya fırçası yardımı ile yapabilirsiniz. Bu işlemi yaparken cihazınızı kapatmanızı tavsiye ederim. Temizleme yaparken çok dikkatli olun ve ara sıra hafif hava yada üfleyebilirsiniz.

3. Arkaplan Uygulamaları

Aslında bu durum akıllı cihazlarınızda sistematik olarak bir çok sorunun baş rol oyuncusudur. Android cihazları baz alacak olursak, Cihazımızın içinde gelen “Stock Rom” içinde bir sürü uygulamayı barındırmaktadır. Bunların bir kısmı System için olmazsa olmaz kök işlemleri için olması gereken ham android sistem uygulamaları dır. Fakat bir kısmında, bu uygulamanın ne işi var? Hiç kullanmadım, gibi hitamları kullandığımız uygulamalardır. Durum böyle olunca arka planda CPU yani işlemciyi diğer bir yandan RAM ara belleki fazlası ile meşgul eder. Bu şekilde çalışan cihazlar gerek şarjın kısa sürede bitmesi gerekse daha uzun sürede şarj olması kaçınılmaz olur.

Ne Yapmalıyım?

– Rootsuz Cihazlar için Yapılacaklar

KillApps denilen uygulamayı kullanarak arka planda yer alan uygulamaları uyuyabilirsiniz. Böylece daha az arka planda uygulama çalışmış olur. Eğer Stock Rom ile kurulu gelen uygulamaları kaldırma imkanı sunuluyorsa bunları kaldırınız. Kullanmadıklarınızı devre dışı bırakınız, kaldırma işlemi yapmaya izin vermiyorsa sistem. Gereksiz yere Widgets kullanmayınız. Kendi cihazımdan alınmış bir ekran görüntüsünü sizinle paylaşayım;

Sony

– Rootlu Cihazlar için Yapılacaklar

Greenify uygulamasını kullanmanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Arkaplan da çalışans sizin seçmiş olduğunuz tüm sistem ve sizin yüklediğiniz uygulamaları uyutur ve siz çalıştırana kadar da onları genelde çalıştırmaz. Böylece sistem de CPU ve RAM da doluluk oranı daha düşük seviyelerde seyreder. Stock Rom ile kurulu gelen ve işinize yaramayan uygulamaları Apk Unistall uygulamaları kullanarak kaldırabilirsiniz. Bu işlemi yaparken dikkatli olmalısınız, kaldıracağınız uygulama Sitem için hayati önem azr edebilir. Araştırıp ve net bir şekilde emin olduğunuz uygulamaları kaldırınız.

Her iki yöntemde cihazların aşırı CPU ve RAM tüketimini azaltacak ve Şarj olması süresini kısaltır iken şarjın daha uzun süre gitmesine yardımcı olacaktır.

4.Uçak moduna alın

Uçak moduna alınan akıllı cihazlar, normalin den daha hızlı şarj olurlar. Bu modda şebeke ye gönderilen sinyal ve şebeke den gelen sinyal olmaz. Şebeke kaynaklı harcanan enerji olmadığı için cihazınız daha hızlı şarj olur. Fakat unutmamalısınız ki uçak modunda olan bir cihaza ulaşmak mümkün değildir. Ulaşmak tan kastımız, size biri mesaj atarsa gelmez, sizi biri ararsa arama gelmez. Kısacası hatasız konumda kullanmış olursunuz cihazınızı.

5.Telefonu kapatın

Çok daha hızlı şarj etmenin diğer bir altarnatif yönteminde cihazınızı kapalı konumda şarj etmek. Evet çok daha çabuk piliniz dolacak. Fakat tıpkı uçak modunda olduğu gibi size kimse ulaşamayacak. Bu yöntemi kullanmamak size kalmış. Eğer ki acil bir iş için bi yere gidecek ve telefonunuzu hemen şarj etmek istiyorsanız kapatın ve şarja takın kısa zamanda daha hızlı şarj olacaktır.

6.Sürüm Değiştirin

Akıllı cihazlarda sürekli olarak sistem genel ve sistem yapılandırma güncellemeleri gelmektedir. Her gelen yeni sistem güncellemesi ile bazı sorunlar giderilirken, bazı sorunlarda açığa çıkabilir. Özellikle ara güncelleme değilde tam güncelleme yani şu şekilde, örneğin; Android 7.0.x sürümünden Android 8.0.x sürümünü alıyorsanız sürüm değişikliğin den kaynaklı şarj teketimi artabilir. Bu şekilde şarj olma süresi de uzayabilir ve bu durumda yapmanız gereken bir önceki sürüme geri dönmek olacaktır.

7.Isıya Dikkat edin

Her elektronik cihaz ve mekanik cihazlarda ISI sorun teşkil edebilir. Akıllı cihazlarda ısınma ne kadar hissedilirlik düzeyi yüksek ise şarjın tükenmesi ve Şarj olma süresinin uzaması kaçınılmaz olur. Isınmanın çok fazla yaşandığı cihazlarda batarya da fiziksel değişiklikler yani şişme diye tabir ettiğimiz dışa doğru genleşme meydana gelir. Bu durum karşında batarya kapasitesinin daha altında enerji tutarken olması gerektiğinin aksine daha uzun sürelerde de şarj olabilir. Nitekim bunların örnekleri fazlası ile vardır. Bu tip durumlarda eğer bataryanız yerleşik değil ise ORJİNAL batarya alıp kendiniz değişim yapabilirsiniz. Fakat bataryanız yerleşik yani gömülü bataryaya ise tavsiyem ORJİNAL TEKNİK SERVİS ile iletişime geçip cihazınızın batarya değişimi için kendilerine göndereceğinizi söyleyerek cihazınızı göndermeniz ve bataryaya değişimi yaptırmanız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu